Off-shore firmasid müüvast konsultatsioonifirmast Divec konfiskeeritud dokumentide hulgas leidub materjale, mis võivad heita varju ekspeaminister Tiit Vähi juhitava keemiatehase Silmet erastamisele, kirjutas Soome ajaleht Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat kirjutas eile Eesti majanduspolitsei komissarile Marek Helinurmele viidates, et Silmet pettis erastamisagentuuri off-shore panga abil ja esitas agentuurile võltsitud dokumente. Helinurm ütles ajalehele, et järgmisena võtab politsei luubi alla Silmeti tegevuse, sest maksuameti esitatud paberite järgi lasuvad ettevõttel võltsimiskahtlused.

Maksuameti pressiesindaja kinnitas BNS-ile, et on esitanud politseile materjalid, mis puudutavad Silmetit. Maksuamet ei saa enne politsei uurimistulemuste selgumist juhtumi sisu kommenteerida. Helinurm ei osanud öelda, kas Vähi ise on pettusega seotud, kuid nentis, et firma juhtkond pidi sellest teadlik olema.

Silmeti erastas 1997. aastal AS Ephag, mis kuulus Margus Linnamäe juhitavale Magnu Grupile ja ärimees Thomas Waldinile. Tollane peaminister Vähi kinnitas pikka aega, et tema ostjate ringi ei kuulu, kuid peaministriametist lahkudes asus ta ettevõtte tegevust juhtima.

Vähi kinnitas, et tema liitus Silmetiga tükk aega pärast selle erastamist, seetõttu ei tea ta Silmeti erastajate võimalikust seotusest off-shore firmade ja pettustega midagi. Kuigi Vähist sai Silmeti aktsionär alles eelmisel aastal, kuulus ta alates 1997. aasta sügisest ettevõtte nõukokku.

BNS