Hoiupanga novembri kasum oli 8,9 miljonit krooni

Hoiupank teenis novembris rekordilise kasumi - 8,89 miljonit krooni, suurendades aruandeperioodi kasumi 55,5 miljoni kroonini. Panga bilansimaht kasvas 99,6 miljoni krooni võrra ehk 2,4 protsenti ning jõudis kuu lõpuks 4,125 miljardi kroonini.

Kohustuste poolel kasvasid novembris kõige enam hoiused - 60,1 miljoni krooni võrra ehk kaks protsenti, ületades sellega kolme miljardi krooni piiri. Kuu lõpus moodustasid hoiused 3,05 miljardit krooni. Hoiupanga pressiesindaja Erki Peegli sõnul saavutas pank hoiuste kasvu tänu tähtajaliste hoiuste kiirele 110,1 miljoni krooni suurusele kasvule. Panga netolaenuportfell kasvas varade poolel 98,3 miljoni krooni võrra ehk 4,8 protsenti, moodustades 2,2 miljardit krooni. Hoiupanga väärtpaberiportfell kasvas novembris 55 miljoni krooni võrra ehk 8,1 protsenti ning oli novembri lõpus 726,2 miljonit krooni.

Omakapital suurenes 8,89 miljoni kroonise kasumi arvel 2,8 protsenti 318,6 miljoni kroonini. Hoiupank on bilansimahu suuruselt teine kommertspank Eestis. Hoiupank on selle aasta konsolideeritud kasumiks prognoosinud 70 miljonit krooni.

ühisliising sõlmib esinduslepingu Ford Creditiga

ühispanga tütarfirma ühisliising sõlmis eile Tallinnas esinduslepingu rahvusvahelise korporatsiooniga Ford Credit.

ühispanga nõunik Andres Lill ütles, et lepingu tulemusena saab ühisliising õiguse Ford Creditit Eestis esindada. Lill ütles, et lepingule kirjutavad alla üks ühispanga asepresidentidest ning Ford Crediti esindaja. ühisliisingu turuosa Eesti liisinguturul on septembri lõpu seisuga 11,4 protsenti.

Forekspank avab jaanuaris Moskvas esinduse

Forekspank avab hiljemalt jaanuaris Moskvas esinduse, kinnitas panga investeeringute direktor Jens Haug. Haugi sõnul on esinduse ruumideks kolm kohta.

"Vastavalt sellele, millise suurusega ruumid saame, võime kaasata samasse hoonesse ka Eesti firmasid," lausus ta. Haug ütles, et Eesti firmad soovivad Forekspangaga ruume jagada. "Kui ruumid on teada, valime välja ehitaja." Haugi sõnul sai Forekspank Venemaa Keskpangalt esinduse avamiseks loa novembris. Ta märkis, et Eesti-Vene piirilepingu sõlmimine on Forekspanga Moskvas asuvate klientide arvu suurenemise eeldus. Haug ütles, et mitteresidentide osa panga klientidest on 30 protsenti ning nende arvete kogumaht on kasvanud proportsionaalselt panga bilansimahuga. Forekspank on bilansimahult kuues Eesti kommertspank.

Riigikogu avardab maamaksu määramise võimalusi

Riigikogus jäi neljapäeval tööaja lõppemise tõttu vastu võtmata seaduseelnõu, mis võimaldab kohalike omavalitsuste volikogudel maamaksu senisest rohkem turuhinnaga siduda.

Kehtivas maamaksuseaduses on maksumäärad 0,8 kuni 1,2 protsenti. Riigikogu liikmete Vootele Hanseni ja Jüri Adamsi eelnõu järgi tulevad need 0,5 kuni 2 protsenti, mis võimaldab nende sõnul volikogudel enam arvestada kohalike omavalitsuste vajadusi ja elanike maksuvõimet. Sel aastal oli maa korraline hindamine, arvestati maa turuhinda. Hansen ütles, et selle tulemusel suurenes osas omavalitsustest maa maksustamishind oluliselt, teistes piirkondades vähenes. Riigikogu rahanduskomisjon toetab eelnõu, mille arutamist jätkatakse esmaspäeval.

Tallinna-Tartu kiirtee vajab Riigikogu heakskiitu

Tartu maavalitsuses neljapäeval kohtunud Tallinna-Tartu kiirtee töögrupp võttis seisukoha, et trassi rajamine vajab igakülgse toetuse tagamiseks Riigikogu ja valitsuse heakskiitu.

Riigikogu liige Mati Meos ütles kohtumisel maavalitsuse pressiesindaja vahendusel, et riigi toetus on vajalik, vältimaks poliitilist konkurentsi ja tagamaks ehituse finantseerimine. Teede- ja sideministeeriumi nõuniku Väino Soonikese sõnul on olemas uue teede- ja sideministri Raivo Vare ning rahandusministri Mart Opmanni nõusolek kiirtee ehitamiseks.

Maavalitsuse pressiesindaja teatas, et teiseks oluliseks sammuks peab töögrupp trassi kulgemise kindlaksmääramist, millest sõltub terve projekti maksumus. Kohtumisel lubas maanteeamet peatselt maavalitsustele esitada andmed nende maade kohta, mis jäävad kindlasti trassi alla. Sel moel saavad maavalitsused ja kohalikud omavalitsused reserveerida vastavad maatükid.

Tartu maavalitsuses kohtunud töögrupp leidis ka, et Tallinna-Tartu trass peaks märgitama kuni Luhamaani, sest majanduse elavnedes Lõuna-Eestis tekib tulevikus kindlasti vajadus ehitada korralik maantee Eesti piirini. Maanteeameti andmeil läheb kiirtee ehitus maksma üle miljardi krooni.

Hiidlased kahtlevad statistikaameti palganäitajates

Hiidlased pole rahul riikliku statistikaameti keskmise palga arvestamise meetodiga, mis nende väitel hindab Hiiumaa brutopalga tegelikust kõrgemaks.

Riigikogu Maaliidu fraktsiooni liikmed esitasid rahandusminister Mart Opmannile arupärimise, milles nad küsivad, kas meetodit poleks otstarbekas muuta.

Maaliidu esindajate Ants Järvesaare ja Juhan Telgmaa kinnitusel võtetakse palgastatistikat koostades arvesse inimeste palk ainult neis ettevõtetes, kus töötajaid on vähemalt 19. Hiiumaal on selliseid asutusi ainult kaks ning üks neist Hiiu maavalitsus, märkisid hiljuti Hiiumaad külastanud poliitikud. Statistikaameti uurimuse järgi on sel aastal Hiiumaa keskmine brutopalk 3045 krooni, mis jääb alla vaid Harjumaa ja Tallinna inimeste töötasule. Maaliit leiab, et ebaadekvaatse statistika tõttu jäävad Hiiumaale riigi poolt eraldatavad hüved ebaõiglaselt väikeseks.

Baltic News Service