Algas EMEX-i ja Liviko aktsiate müük

Eesti Erastamisagentuur (EEA) alustas eile AS Eesti Metalliekspordi ja AS Liviko viie protsendi aktsiate avalikku müüki enampakkumise teel. Aktsiate eest tuleb tasuda erastamisväärtpaberites.

Müüki tuleb 500 000 Eesti Metalliekspordi (EMEX) aktsiat ja 186 375 Liviko aktsiat. Mõlema ettevõtte aktsiate nimiväärtus on 10 krooni. EMEX-i ja Liviko aktsiate ostuks saab teha kahte tüüpi pakkumisi: hinnaga ja hinnata. Iga investor saab teha ühe hinnata ja kuni kaks hinnaga pakkumist. Aktsiad müüakse investoritele tasakaaluhinnaga. Avalik müük lõpeb 9. detsembril.

Eesti-Poola vabakaubandusleping arutusel

Tallinnas algas esmaspäeval Eesti-Poola vabakaubanduslepingu läbirääkimiste esimene voor, mis kestab kolmapäevani.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et Poolaga sõlmitav vabakaubandusleping ei tule ilmselt nii täielik kui Eesti ja Ukraina vaheline leping. Vabakaubanduslepingu eelnõu esitas Poolale Eesti.

Poola on Eesti tähtsaim kaubanduspartner Kesk-Euroopa riikidest. Eesti kaubandusbilanss Poolaga oli eelmisel aastal negatiivne 129,12 miljoni krooniga. Poola import oli 174,11 miljonit ning Eesti eksport Poolasse 44,99 miljonit krooni.

Kiviter alustab elektritootmist

Peatselt erastatav Kirde-Eesti keemiatööstusettevõte RAS Kiviter hakkab ostetud generaatoriga oma tarbeks elektrit tootma.

Kiviteri tehnikadirektor Ivar Rooks ütles, et kaheksamegavatine generaator hakkab tööle nädala jooksul. Generaator toodab elektrit Saksa auruturbiini abil ja võimaldab katta 40 protsenti ettevõtte energiavajadusest.

Kuigi Kiviter jääb paralleelselt ka Eesti Energia süsteemi, võimaldab oma generaator kokkuhoidu, märkis Rooks. Ta avaldas arvamust, et turbiin ja generaator tasuvad end ära mõne aastaga. Elektritootmissüsteem maksis Rooksi teatel 25 miljonit krooni, mille tehas tasus omavahendite arvel.

Kohtla-Järvel asuv RAS Kiviter toodab põlevkiviõlitooteid, fenoole, vaike, aromaatseid süsivesikuid ja formaldehüüde. Ettevõtte mullune käive oli 938,3 miljonit ja puhakasum 20 miljonit krooni.

Hoiupanga Investeerimisfond jõuab börsile

Tallinna Väärtpaberibörsi noteerimiskomisjon otsustas noteerida alates järgmise nädala esmaspäevast fondide nimekirjas Hoiupanga Investeerimisfondi osakud, kinnitas börsi tegevdirektor Helo Meigas.

Hoiupanga Investeerimisfond on Balti Kasvufondi järel teine avatud fond, mille osakud on börsil noteeritud. Sarnaselt Balti Kasvufondi osakutega ei kaubelda Hoiupanga Investeerimisfondi osakutega börsisüsteemis, ütles Meigas. Börsi ülesanne on teha järelevalvet osakutega kauplemisele ning edastada informatsiooni fondi kohta, lisas ta.

Riigikogu proovib raudteelaenu uuesti kinnitada

Riigikogu arutas eile taas laenulepingut Euroopa Investeerimispangaga, millega Eesti laenab Tallinna-Narva raudtee rekonstrueerimiseks 250 miljonit krooni. 6. novembril kukkus valitsuse esitatud leping Riigikogus läbi.

Valitsus esitas laenulepingu Riigikogule uuesti, sest rahandusminister Mart Opmanni sõnul on laen väga soodne, mida kinnitas ka majanduskomisjoni liige Rein Kask. Riigikogu majanduskomisjon taotleb eelnõu kinnitamist kolmapäevasel istungil. Sihtotstarbelise välislaenu abil on kavas uuendada mitmeid raudteelõike kogupikkusega 58 kilomeetrit.

Laenulepingu tingimuste kohaselt saab Eesti 16 miljonit eküüd tähtajaga 18 aastat intressiga kaheksa protsenti, mida tuleb tasuda kaks korda aastas. Laenu maksab Euroopa Investeerimispank välja kümne osamaksena, korraga üks kuni kolm miljonit eküüd. Rahandusministri sõnul maksab Eesti välislaenust viis esimest aastat tagasi ainult intresse. Aastani 2001 tuleb Opmanni kinnitusel see raha leida riigieelarvest, sest Eesti Raudtee majanduslik olukord on praegu väga halb. Opmann ütles, et viie aasta pärast peaks RE Eesti Raudtee kasum arengukava järgi olema 53 miljonit krooni ning ettevõte hakkab ise laenu tagasi maksma.

Baltic News Service