Maa müük välismaalastele lihtsustumas

Eile arutas valitsus välismaalastele ja juriidilistele isikutele kinnisomandi üleandmise kitsendamise seaduse eelnõu, mis jõustudes võib lihtsustada maa müüki välimaalastele.

Eelnõu kinnitab välismaalastele ja välisriikidele ning juriidilistele isikutele maatüki ja hoonestusõiguse omandi ning valduse üleandmise kitsendused. Varul ütles ajalehele äripäev, et edaspidi ei aruta valitsus eraldi iga maamüüki välismaalastele. Ettevõtete erastamisel välisfirmadele müüb Erastamisagentuur lisaks hoonetele ka maad. Maamüük on lihtsam Eesti äriregistris arvel olevatele Eestis asutatud välisfirmade tütarfirmadele. Välisfirmadel on keerulisem maad osta, sest on piirkondi, kus maa ost tuleb kohaliku omavalitsusega kooskõlastada. Varuli sõnul kujunevad nendeks piirkondadeks Eesti äärealad.

Baltic News Service

WB kiitis heaks pankade laenutaotlused

Maailmapank (WB) on heaks kiitnud viie Eesti kommertspanga 10 miljoni USA dollari suuruse laenu saamise taotlused, ütles Maailmapanga Tallinna esinduse nõunik Kristjan Kitvel.

Maailmapank on heaks kiitnud Eesti Investeerimispanga, Tallinna Panga, Hansapanga, Hoiupanga ning ühispanga taotlused. Kitvel märkis, et Maailmapank võib heaks kiita veel mõne kommertspanga laenutaotluse. Kitveli sõnul sõlmitakse praegu kommertspankadega rahandusministeeriumis laenulepinguid. Lõpliku otsuse raha eraldada langetab Maailmapank, lisas ta. Kitveli sõnul takistab Maailmapanga raha laenamist Kesk- ja Ida-Euroopa riikide kommertspankadele korralike laenuprojektide vähesus. Kitveli sõnul laekub Maailmapanga eraldatav 10 miljonit dollarit Eesti kommertspankadesse parimal juhul selle aasta lõpus.

Baltic News Service

Eesti Telefonile on oodata konkurenti

USA sidefirma EOS teeb ettevalmistusi Eesti turule tulekuks 1997. aastal, mil lõpeb Eesti Telefoni monopoolne õigus Eesti-sisestele kaugekõnedele. Nädalalehe Eesti Ekspress andmeil tahab EOS kaugekõnede edastamiseks kasutada satelliitsidel põhinevat tehnoloogiat, mis on odavam kui Eesti Telefoni püsivõrk. Ajalehe andmeil kavatseb EOS Eestisse 10 aasta jooksul investeerida ligi 20 miljonit USA dollarit.

Baltic News Service