Maa erastajad võivad saada EVP-des ettemaksu õiguse

Riigikogu maaelukomisjon andis kolmapäeval menetlusse eelnõu, mis võimaldab maa ostueesõigusega erastamisel tasuda maa eest ettemaksuna EVP-des. Kruntide erastamise töömahukuse tõttu võib juhtuda, et maareformi seadusega sätestatud soodustuste rakendamise aeg ja EVP-de kasutamise aeg lõpeb enne, kui jõuab kätte maa eest maksmise aeg, märkis komisjon oma seletuskirjas. Võimalus tasuda erastatava maa eest ettemaksuna vähendaks komisjoni hinnangul õigustatud subjektide seas olevaid pingeid ning elavdaks EVP-de turgu. Ettemaksu tasumist võivad eelnõu kohaselt taotleda isikud, kellel on vastavalt maareformi seadusele õigus maad ostueesõigusega erastada ja tasuda selle eest EVP-des. Eelnõu alusel saab ettemaksu tasuda tänavu 1. septembrist 1998. aasta 31. detsembrini, mil lõpeb EVP-de kasutamise aeg.

Tolaram toob Kehrasse kuus miljonit dollarit

Singapuri Tolaram Groupi ettevõte Tolarami Investeeringute AS plaanib Kehra tselluloosi- ja paberitehasesse suveks kaasata kuue miljoni dollari suuruse investeeringu ettevõtte moderniseerimiseks.

Tolaram Investeeringute tütarfirma Horizon investeerib juba praegu iga kuu umbes 150 000 dollarit tehase moderniseerimisse.

Eelmisel aastal oli üle 500 töötajaga Horizoni käive ligi 150 miljonit krooni. Ettevõte sai ka väikest kasumit. Horizoni 1996. aasta toodangust läks 90 protsenti eksporti. Selle aasta käibeks planeerib Horizon vähemalt 250 miljonit krooni. Tootmismahuks prognoosib ettevõte veebruaris 2500 tonni ja märtsis 3000 tonni pakkepaberit. Tehase tootmisvõimsusest on praegu kaetud 65 protsenti. Järgmisel nädalal tõuseb pärast suurima paberimasina käivitamist ettevõtte tootmisvõimsus ligi 90 protsendini tehasele ettenähtud võimsusest.

Hansatee kavatseb viia aktsiad Tallinna börsile

Tallinna-Helsingi liinil laevaliiklust korraldav Hansatee kavatseb viia aktsiad Tallinna Väärtpaberibörsile. Hansatee tegevdirektor Enn Pant ütles, et kui plaan viia aktsiad börsile ei õnnestu selle aasta lõpul, võib see lükkuda järgmise aasta algusesse. Hansatee jaanuari kahjum oli esialgsete arvutuste kohaselt Pandi sõnul 12 miljonit krooni. Aasta lõpuks prognoosib firma 20 miljoni kroonist kasumit. Pant ütles jaanuari kahjumit kommenteerides, et jaanuar on laevafirmadele kõige kehvem. Selle aasta alguse tulemus on aga mullusega võrreldes tunduvalt paranenud, siis oli Hansatee kahjum 40 miljonit krooni. Hansatee aktsiakapital suureneb käimasolevas aktsiaemissioonis seniselt 400 000 kroonilt 70 miljoni kroonini.

Eesti Kindlustuse mullune puhaskasum oli 25,6 miljonit

Hoiupangale kuuluva Eesti Kindlustuse eelmise aasta puhaskasum oli 25,6 miljonit krooni.

Eesti Kindlustuse bilansimaht oli eelmise aasta lõpu seisuga 132,67 miljonit krooni. Eesti Kindlustus kogus kindlustuspreemiaid 187,9 miljonit krooni, mis tähendab müügikäibe tõusu 24,7 protsenti võrreldes 1995. aastaga. Kindlustusturu kogumaht eelmisel aastal oli 798 miljonit krooni, mis teeb Eesti Kindlustuse turuosaks 23,6 protsenti.

Corbex Engineering likvideeritakse

Masinatööstusettevõtte Corbex Engineering võlausaldajad otsustasid ettevõtte tegevuse lõpetada.

Võlausaldajate poolt pankrotihalduriks kinnitatud Andres Hermet ütles, et võlausaldajad ei näinud ettevõtte tegevuse jätkamisel mõtet, sest see toob ainult kahjumit. Ettevõttel on võlgasid 64 miljonit ja vara raamatupidamisandmete järgi 21 miljonit krooni, märkis Hermet. Corbex Engineeringu vara koosneb Hermeti sõnul põhiliselt tootmishoonetest ja lõpetamata teehöövlitest. Loodetavasti õnnestub vara realiseerida, lisas ta.

Baltic News Service