“Kui eraisikud maksavad praegu nii küttepuude kui ka briketi eest viieprotsendilist käibemaksu, siis alates juulikuust peavad nad võrdselt asutuste ja ettevõtetega maksma 18 protsenti. Kui võtta aluseks Koldetule müügihinnad, siis seadusemuudatuse tagajärjel kallineb küttepuude ruumimeetri hind automaatselt 74 krooni,” selgitab Koldetule kaubamärgiga turul oleva OÜ VTM Pluss juhatuse liige Arvi Viilup.

Tema hinnangul ostab keskmine majapidamine talveks küttepuid umbes 15–18 ruumimeetrit ja selle alusel tõuseb kütte hind ligikaudu 1200 krooni.

Küttepuidu hind on niigi jõudsalt kasvanud. RMK metsamajanduse turundusjuhi Ulvar Kaubi sõnul on küttepuidu hind tõusnud viie aasta jooksul peaaegu kahekordseks või rohkemgi. Kui enne oli see ligikaudu 130 krooni tihumeeter, siis nüüd juba 260 krooni,” ütleb Kaubi.  Milliseks kujunevad hinnad sügisel, on Kaubi sõnul raske öelda.

Inimesed üritavad hinnatõusu ennetada ja puid varakult kokku osta. Samas puitu napib, kuna 15. aprillist algas metsades juuni lõpuni kestev raierahu. Halgusid siiski jätkub, puudus on vaid kolme meetri pikkustest küttepuudest, mida tuleks kodus ise enne ahju ajamist saagida ja lõhkuda.

Sonda valla elanikud Mart ja Leili on igal kevadel ostnud riigimetsa majandamise keskusest (RMK) suuri lõhkumata puid. Pere lõhub need oma jõududega ära ja paneb suveks kuivama. Märtsis tahtsid nad samuti järgmise hooaja varud ära osta, kuid selgus, et enam ei müüda.

“Täiesti üllatuseks tuli, et puid ei saagi. Tavaliselt on ikka olnud, aga nüüd peab mujalt vaatama,” räägib Leili õnnetu häälega.

Kaubi sõnul ei jää küttepuitu otseselt vähemaks, sest raiemaht on olnud igal aastal umbes 2,5 miljonit tihumeetrit ja ka eelseisva viie aasta jooksul peaks see jääma samaks. Kogu raiemahust tekib umbes15 protsenti madalakvaliteedilist puitu, mille nõudlus turul kogu aeg kasvab.

“Meil on ju kinnisvarabuum ja tihti ehitatakse kodudesse küttekaminad. Inimestel on lihtsalt rohkem küttematerjali vaja,”ütles Kaubi.

Müük lõppes tavalisest varem

•• Sonda metsaülema Avo Siilaku sõnul lõppes küttepuidu müük tänavu raietöödeks ebasoodsate ilmaolude tõttu tõesti tavapärasest varem.

•• “Asi on lihtsalt nii, et alates 15. aprillist algab meil raierahu, mis kestab juuni lõpuni. Lindudel on pesitsusaeg ja siis puid maha ei võeta. Pärast juuni lõppu minnakse jälle metsa,” räägib metsaülem. Samas tõdeb ta, et kui inimesed on tahtnud puid osta praegu, kevadel, et panna need suveks kuivama, siis on muidugi probleem, sest müük läheb uuesti lahti juuli lõpust või augusti algusest.

•• Arvi Viilupi sõnul ei ole halupuude tootmise ja tarnimisega praegu veel probleeme ning neid saab ikka osta.