Detsembris pidid käibemaksukohustuslased esmakordselt esitama käibemaksudeklaratsiooni lisa, kui ettevõtja tegi eelnenud kuu jooksul tehingupartneriga kogusummas vähemalt 1000 euro ulatuses tehinguid.

„Eestis on 74 000 käibemaksukohuslast ja neist 41 000 esitas detsembris käibemaksudeklaratsiooni lisa. 55 protsenti ehk iga kolmas majanduslikult aktiivne ettevõte,“ märkis Helm.

Enim on ettevõtteid, kes deklareerisid tehinguid kuni viie tehingupartneriga. Müügitehinguid deklareeris 28 500 ettevõtet ning ostutehinguid 23 500.

Maksuameti juht selgitas, et käibemaksudeklaratsiooni lisa esitamine muudab ettevõtjate elu lihtsamaks. Kui varem tuli mõne tehingu kontrollimiseks läbi vaadata terve kuu kohta käiv info nagu tehingud, arved jne, siis nüüd saab andmeid küsida konkreetse tehingu kohta.

„Kui meil on probleem tehingute lahknevuse osas, siis me küsime andmeid ainult nende konkreetsete tehingute kohta. Mitte selle perioodi kogu andmehulga kohta, kus me peame probleemi välja kaevama,“ lisas ta.

„Meie sõnum on see, et andmekogumise eesmärgil ettevõtjate poole pöördumine väheneb. Julgeme kindlasti öelda, et koormame ettevõtteid kontrolliga vähem. See puudutab ka tehingupartnereid,“ selgitas Helm.

Ta lisas, et käibemaks on lisandväärtuse maks ning lisandväärtus saab tõusta siis, kui me saame meie majandusest välja varitehingud. Mullu detsembris laekus käibemaks 14,7 protsendi võrra paremini.

„Kindlasti pole kogu see au ja hiilgus käibemaksudeklaratsiooni lisaga seotud, aga ma julgen arvata, et kogu 2014. aasta oleme saanud oluliselt korrastatuma majanduse käibe deklareerimise mõistes,“ märkis maksuameti juht.