"Oma võlaportfelli analüüsides oleme näinud, et on üle 150 ettevõtte, kes tegutsevad süsteemselt, kuid kes ei täida oma kohustusi. Sel aastal kavatseb riik end nende ettevõtete suhtes rohkem kehtestada ja hakkame esitama pankrotiavaldusi," sõnas maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe tänasel maksuameti pressikonverentsil.

Taolistel ettevõtetel tekib aastas võlgu juurde keskmiselt 12 miljonit eurot.

"See on võimalus, mida me ei ole ära kasutanud, samas seadus selle võimaluse annab," sõnas Veermäe.

Hoolimata võlglaste väikesest kasvust vähenes maksuvõlg eelmisel aastal 28,7 miljoni euro võrra 343,13 miljoni euroni. Kokku on maksuvõlglasi 52 589, kellest füüsilisi isikuid 36 753 ning juriidilisi 15 836.

Maksuvõlglaste sissenõudmise tulemusena laekus mullu 231,5 miljonit eurot. 2011. aastal nõuti sisse 237,9 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliamet pöörab üha rohkem tähelepanu ka neile, kel kombeiks ettevõtteid võlgadega maha jätta.

Eestis tegutseb ka umbes tuhatkond füüsilist isikut, kes on jätnud võlgadega maha vähemalt kolm vähemalt 5000 euro suuruse võlaga ettevõtet ning kelle võlasumma moodustab kogu võlasummast vähem kui 140 miljonit eurot.

"Käesolevast aastast oleme konkreetsed inimesed pannud selle nimekirjaga tegelema. Võibolla sealt otseselt raha ei tule, aga seal on preventiivne eesmärk, et jõuda kas või pankrotini või järgnevate menetlusteni," rääkis Veermäe.

Senine praktika on näidanud, et osade isikute suhtes hakkavad asjad menetluse käigus korda saama. "Mitte kõigi isikute suhtes, aga näha on, et peame rohkem neid juhtumeid ette võtma. Karistamatuse tunne on igal juhul olemas," rääkis Veermäe.

Selle aasta lõpuks loodab maksu- ja tolliamet vähendada maksuvõlga alla 300 miljoni euro.