Juunis lõppes Haapsalu piiskopilinnuse renoveerimise müüritööde riigihange, mille võitis firma Irbistero. Kuid miskipärast loobus võitja tööst. Piiskopilinnus oli üks objekte, mille maksu- ja tolliamet (MTA) arvas kontrollitavate ehituste hulka, kirjutab Postimees.

Irbistero juhi Andrei Melnikovi sõnul oli ta teadlik, et maksuhaldur hakkab ehitamist pidevalt kontrolli all hoidma, kuid see ei olnud loobumise põhjus. Ta lisas, et Haapsalu linna poolne projekti ettevalmistamine venis kuu või poolteist ning tööde tegemiseks nii, nagu riigihanke tingimustes kirjas, jäi enne külmade tulekut aega väheks. Seetõttu firma loobuski.

Riigihankel teise koha saanud AS Restor võttis aga müüritööd ette ning ei kurtnud liiga lühikese aja üle.

MTA maksude tagastamise kontrollitalituse juhataja Egon Veermäe sõnul ei saa amet otseselt väita, et Irbistero loobumise põhjus oli maksuhalduri kontroll. “Kuid Haapsalu piiskopilinnuse teine, teede rajamise ja treppide ehitamise riigihange lõppes nurjumisega, sest pakkumised ületasid mitmekordselt ostja võimalused,” ütles Veermäe. “Selles võib küll olla maksuhalduri tegevuse mõju.”

Rahandusministeeriumi riigiabi ja riigihangete talituse juhataja Aime Võsu sõnul on praegu ettevalmistamisel uus riigihangete seadus, mis lubab põhjendamatult madala pakkumise korral teha pakkujale järelepärimise ning vajadusel see pakkumine tagasi lükata.

Veermäe sõnul on MTA alustanud kontrolli kolmel riigihankega ehitusel, kohe lisandub neile veel kaks. Võimalike rikkumiste kohta esialgu info puudub. Ta märkis, et ehitusfirmadelt ei ole seni laekunud kaebusi maksuhalduri tegevuse kohta.