Maksu- ja tolliameti (MTA) tulude osakonna juhataja Ruth Paade sõnul on uues teenuses maksuvõla ajatamise taotlusega seotud asjaajamine tehtud elektroonseks ja automaatseks ning lisatud juurde paindlikkust maksusumma arveldamisel. „Oleme võtnud arvesse tagasisidet, et maksude maksmiseks oleks võimalik tasumisgraafikut taotleda juba enne võimaliku maksuvõla tekkimist. Sel juhul väldib isik ka maksuvõlglaste tabelisse sattumist,“ rääkis Paade.

Ajatamistaotluse käik on e-maksuametis/e-tollis pidevalt jälgitav ning reeglina kuvatakse palve tasumisgraafik kinnitada juba peale taotluse lõplikku esitamist. Kui pakutud tasumisgraafikus olev kuumakse või tasumisperiood ei ole siiski sobiv, siis on võimalik abivahendina kasutada maksevõime kalkulaatorit, mis arvutab sisestatud kulude ja tulude põhjal välja kuu keskmise vaba jäägi. Lisaks aitame maksuvõla ajatanutel olla kursis, kas maksed püsivad graafikus. Selleks saadame automaatselt sellekohaseid e-kirju või telefoni lühisõnumeid ning palume raskuste tekkimisel ühendust võtta, et sobivam lahendus leida.

Tavapäraselt esitatakse maksu- ja tolliametile keskmiselt 500 maksuvõla ajatamise taotlust kuus ning enamus neist jääb alla 10 000 euro ning on kuni 12-kuulise tasumisajaga. Uues lahenduses saab selliste summade ja tasumisaja puhul esitada ajatamise taotluse lihtsustatud korras, millele saab otsuse automaatselt. Kui ajatatav maksuvõlg on suurem kui 10 000 eurot või soovitakse tasuda pikema perioodi vältel kui 12 kuud, siis saab e-maksuametis/e-tollis kõik eelnevad sammud sarnaselt täita, kuid siis vaadatakse taotlus põhjalikumalt üle ning vajadusel nõustatakse, et aidata maksude tasumisel ajutiste raskustega hakkama saada.

Seoses üleminekuga uuele e-ajatamise teenusele ei saa elektroonselt MTA kodulehel ajatamistaotlusi ajutiselt esitada ajavahemikul 14.-17. detsember. Seni saab esitada digitaalselt allkirjastatud ajatamistaotlusi e-kirja vahendusel või teenindusbüroodes.

Uue e-ajatamise teenuse maksumuseks kujunes ligi 200 000 eurot, seda rahastati Euroopa Liidu struktuuritoetuste regionaalarengu fondist.