“Suurimad rikkumised, mis kontrollimiste käigus ilmnesid, on olnud seotud ettevõtete poolt fiktiivsete arvete kajastamisega maksuarvestuses,” ütles maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe.

Maksu- ja tolliameti teatel tuvastati esimeses kvartalis 183 juhtumit, kus käibemaksukohustuslaste registrisse saada soovinud isikud ei tegelenud tegelikult ettevõtlusega. Samuti kustutati registrist üle 1400 ettevõtte, millel puudus majandustegevus.

Registrist kustutati ka 3900 füüsilisest isikust ettevõtjat, kes enam ei tegutsenud.

Maksukontroll valis välja 1000 kõrge ümbrikupalga riskiga ettevõtet ning saatis neile märgukirjad, milles teatas, et ettevõtte töötajatele on tehtud väljamakseid, mis on võrreldes piirkonna ja tegevusala keskmistega tunduvalt madalamad ja mis võib viidata töötajatele mitteametlike väljamaksete tegemisele. Hetkel analüüsib amet nende ettevõtete maksukäitumist.

Veermäe sõnul võib positiivsena tõdeda, et kontrollide tabavus on jätkuvalt kõrge ning ulatub 80 protsendini.

Järgnevatel kuudel jätkab maksuhaldur Veermäe sõnul planeeritud tegevustega. “Kindlasti paneme rõhku käibemaksupettuste ärahoidmisele, selleks on oluline võidelda arvevabrikute vastu ning kontrollida nende kasutajaid. Samuti on jätkuvalt tähtsal kohal ameti töös registri korrashoid,” rääkis Veermäe.

“Senisest enam vaatame üle sõidukitelt erisoodustuse maksmist,” toonitas Veermäe. Tähelepanu pööratakse endiselt ka nn ümbrikupalga maksjatele - kontrollide arvu on plaanis suurendada.