Pidev kontroll tähendab seda, et maksuhaldur hakkab aeg-ajalt ehitusel käima, töötajaid küsitlema, ehitise valmimist pildistama ja filmima ning dokumente kontrollima, kirjutab Postimees.

“Salaja ei tee me midagi, teatame alati ette, millal kohale ilmume,” ütles maksuameti töötaja Egon Veermäe. “Teavitame tellijat ning hanke võitnud ehitusfirmat, et oleme objekti välja valinud, ja hakkame seda pidevalt kogu ehitamise ajal kontrollima. Muidugi võib see tõsta hanke maksumust, kuid riik saab ka ausalt maksud kätte.”

Maksuhalduri senised kontrollid on tuvastanud, et just ehitus on üks probleemsemaid valdkondi, kus makstakse tihti ümbrikupalka ja kasutatakse fiktiivseid ostuarveid. Võltstšekke on firmadel vaja selleks, et maksta ümbrikupalka.

Veermäe sõnul on hanke võitnud peatöövõtja üldjuhul korralik firma, kes maksab riigile nõutavad maksud. Tavaliselt on just alltöövõtjad need, kes kasutavad “musta” tööjõudu, et odavalt ehitada.

“On täiesti uskumatu, milliste hindadega võidetakse riigihankeid,” ütles ehitusfirma Celander Ehitus juhatuse esimees Roland Mäll. “Osalesime ühel konkursil ja jäime teiseks, kusjuures võitjale kaotasime 12 protsendiga! Ehituse maht oli umbes 12 miljonit krooni, kasumiks märkisime vaid 2,8 protsenti. Uskumatu lugu. Rohkem me riigihangetel ei osale.”