Silmet on off-shore panga abil petnud erastamisagentuuri ning esitanud agentuurile võltsitud dokumente, ütleb majanduspolitsei ülemkomissar Marek Helinurm ajalehele Helsingin Sanomat.

"Silmeti juhtkond oli valede andmete esitamisest kindlasti teadlik," on Helinurm veendunud. Kogu asi hakkas hargnema konsultatsioonifirmast Divec võetud dokumente uurides.

Vähi eitab

Silmeti omanike ja juhtide hulka kuulub endine peaminister ja Koonderakonna endine liider Tiit Vähi, kes intervjuus BNSile eitab temale suunatud süüdistusi. Silmeti praegune omanikering ei ole võimaliku pettusega seotud, kuna erastaja Ephag ei kuulu enam nende hulka, kinnitab Vähi. Kuid omanikeringis on endiselt Ephagi ühe omaniku Margus Linnamäe firma.

Vähi väidab, et ta liitus Silmetiga tükk aega pärast selle erastamist ega tea midagi erastajate võimalikust seotusest off-shore firmade ja pettustega midagi. Siiski kuulus Vähi 1997. aasta sügisest Silmeti nõukogusse.

Silmeti praegused omanikud on Vähi teatel tema endaga seotud firma Kaia Invest, millele kuulub pool Silmeti aktsiakapitalist, ja Margus Linnamäele kuuluv Cottelia Trading. Linnamägi oli Ephagi üks omanikke.

Hiigelpettused

Maksuameti järelevalveosakonna juhataja Enriko Aav peab end läbi närima tuhandetest Divecist äravõetud dokumentidest.

"Oleme Divecist leitud materjalide põhjal algatanud neli-viis suurt kriminaalasja," kinnitab Helinurm Soome ajalehele. Tema sõnul on mitmesugustesse pettustesse segatud Eesti suurimad firmad. Ette on tulnud ka poliitikute nimesid.

Lihtsamate asjade puhul ei hakata kohtusse minema, vaid püütakse maksud lihtsamalt kätte saada. Praeguseks on maksuamet Diveci klientidele saatnud 70 maksunõuet.

Kõige tavalisem maksupettus on olematu eksport, sest eksporditud kauba eest saab firma käibemaksu tagasi. Dokumentide järgi viiakse kaup Eestist välja, kuid tegelikult jääb see Eestisse ja müüakse maha siin.

Kindlalt tõestatud maksupettuste kaudu on Eesti sellel aastal kaotanud 500 miljonit krooni, ütleb Enriko Aav. Kuid need on ainult tõestatud juhtumid.

Uurimist pidurdati

Helinurm tunnistab, et Eesti poolelt on Diveci asja uurimist püütud takistada ja uurijaid mõjutatud. Uurijad seda otse ei ütle, kuid survet on avaldatud. Kes seda tegid, ei nõustu Helinurm ütlema.

Siiski on Helinurm pettunud politsei juhtkonnas, kes ei toeta majanduspolitseid piisavalt. Selle aasta lõpus lahkub Helinurm politseist ja asub tööle Soome kindlustusfirma Sampo tütarfirmas. Tallinna majanduspolitseis töötab 45 inimest, neist 15 on uurijad. Nemad peavad hakkama saama 80 protsendiga kõigist Eestis toime pandud majanduskuritegudest.

Konsultatsioonifirma Divec

Divec müüb riiulifirmasid ja maksuparadiisides registreeritud off-shore firmasid. Enamik müüdavaid firmasid on registreeritud kas Mani või Jersey saarele või Bahamale. Asja mõte on selles, et varandus kanditakse maksuvabas piirkonnas asuvasse firmasse. Tegelik majandustegevus jätkub aga kodumaal.

Divec on suurim Eesti off-shore firmadega kaupleja. Ta on asutanud ja müüki paisanud ligi 5000 maksuparadiisis asuvat firmat.

Hiljaaegu avas Divec filiaali Leedus. Eesti ametnikud arvavad, et ilmselt muutus Divecil äri ajamine Eestis keeruliseks, ja seepärast liigub firma välismaale.

Soome petturid on tõendid hävitanud

Divecil oli palju välismaalastest kliente. Enim soomlasi, ütles Helsingin Sanomatele maksuameti osakonnajuhataja Enriko Aav.

Soome kõrge ametnik arvab, et Diveci abil maksupettusi teinud Soome ärimehed on oma varanduse juba maha müünud ja dokumendid hävitanud. Sama anonüümne ametnik ütles, et läbiotsimine Divecis pidi olema ootamatu. Siiski jõudis Diveci juhtkond osa materjale kõrvale toimetada.

Soome maksuameti kontrolliosakonna juhataja Ahti Leoska seevastu kiidab eestlasi: "Nad teevad head tööd. Me saame neilt soomlasi puudutavat infot nagu igalt poolt mujaltki."

ÕL/BNS