Tartu Õlletehase erastas 1995. aastal Magnum Grupp läbi ettevõtte Magnum Konsuumer. Magnum Konsuumeri uueks ärinimeks on aktsiaselts Sakude, mis on praegu likvideerimisel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaks aastat hiljem müüs Sakude õlletehase aktsiad Iirimaal registreeritud firmale Rosshill Investments Ltd. Viimane müüs aktsiad omakorda edasi Soome suuruselt kolmandale õlletootjale Olvile, teenides tõenäoliselt suure kasumi, mis ongi ilmselt maksuameti nõude ajendiks.

Eesti Päevalehe andmeil jäeti maksuameti seisukoha järgi tehingu käigus tasumata 20 miljoni krooni ulatuses tulumaksu, millele lisandub 20 miljoni krooni eest intresse.

Sakude vaidlustas Tartu linna maksuameti ettekirjutuse riigi maksuametis, kuid see jäeti rahuldamata.

"Toodud põhjendused olid pigem formaalsed," ütles tollase Magnum Grupi üks juhtidest Margus Linnamäe. "Sakude soovib maksuameti sellisest käitumisest hoolimata kaebuses esitatud argumentide sisulist läbivaatamist ja seda juba kohtus."

Linnamäe tunnistas, et õlletehase müüja Sakude ja ostja Rosshilli omanikering kattub osaliselt.

Praegu Magnum Medicali juhtiva Linnamäe sõnul ei tekkinud Sakudel 1997. aastal õlletehase aktsiaid firmale Rosshill müües maksuvõlga.

1999. aastal revideeris Tartu maksuamet Sakude 1997.–1999. aasta tehinguid. "Kontroll oli põhjalik ning selle käigus vaadati läbi ka praeguse vaidluse põhjustanud tehing," lausus Linnamäe. "Toona koostatud revisjoni aruandes kommenteeriti ka nimetatud tehingut ja ühtki etteheidet siis ei tehtud."

Tema sõnul tuleb üllatusena, et mitu aastat hiljem muudetakse oma seisukohta ja väidetakse vastupidist.

"Erinevalt maksuametist on maksumaksjal õigus selgitada oma suhteid maksuametiga igasuguste piiranguteta," ütles maksuameti avalike suhete nõunik Koit Luus. "Maksuametit takistab maksukorralduse seaduse punkt maksusaladuse kaitsest."

Tartu Õlletehase juht Tarmo Noop ütles, et ei ole maksuameti hiigelnõudest teadlik. "Olen enam kui kindel, et ka Olvi ei tea sellest midagi," märkis Noop. "Tegemist on puhtalt Magnumi-sisese asjaga, kuidas raha liigutati ja see ei puuduta Olvit."

Magnum Grupp on osalenud ka Tallinna Farmaatsiatehase ja Silmeti erastamisel.