Ärilehega võttis ühendust viimast kuud töötav pensionär (69), kelle sõnul tööjõukriis uuest aastast vaid süveneb, sest sellest aastast kehtima hakanud ja pensionäride silmis äpardunud tulumaksusüsteem paneb neid tööl käimisest kas loobuma või senist töökoormust oluliselt vähendama. Lugeja kirjeldas, et lasi sellest aastast raamatupidajal enda tulumaksu arvestada alates esimesest eurost „Sellega kaotasin esimesed 1200 eurot (100 eurot kuus). Hiljuti vaatasin MTA kodulehte ja mu jahmatus oli suur – pean maksuametile lisaks maksma 940 eurot juurde!?“, kirjeldas ta, tuues näiteks ka tuttavad, kellel tuleb riigile uuel aastal tagasi maksta 4000-500 eurot. Kirja saab lugeda siit.

Maksuameti kommunikatsioonijuht Rainer Laurits kinnitas, et päris sellisele kirjeldusele töötava pensionäri olukord ei vasta.

Esiteks ei ole võimalik, et inimesel tekib tulumaksu juurdemaksmise kohustus, kui ta ei ole aasta jooksul maksuvaba tulu lasknud arvutada. Juurdemaksmise võimalus tekib maksuvaba tulu mitte kasutades ainult siis, kui ta järgmise aasta veebruaris esitab tuludeklaratsioonis veel andmeid lisatulude kohta (nt üüritulu või vara võõrandamine).

Teiseks, sellises summas (4000-5000 eurot) tulumaksukohustust ei ole meie andmetel kellelgi tekkinud, mida me oleks saanud kellelegi teatavaks teha. Oleme aasta jooksul ka inimesi meili teel teavitanud, kui meile teadaolevate andmete põhjalt võib olla tekkinud juurdemaksmise kohustus.

Kolmandaks, tulumaksukohustus summas 4000-5000 eurot maksuvaba tulu kasutamise tõttu võib tekkida ainult siis, kui inimene teadlikult esitab mitmesse kohta maksuvabatulu kasutamise avalduse. Maksuvaba tulu avalduse tohib aga esitada ainult ühe tööandja juures ning kui seal maksuvaba tulu arvestus valeks läheb, ei ületa täiendav tulumaksukohustus 1200 eurot.

„Kui pensionäril on võimalus ja soov veel jätkuvalt tööd teha, siis pelgalt tulumaksusüsteemi tõttu ei tohiks küll keegi sellest loobuda. Kogutulult ei tule kellelgi maksta rohkem tulumaksu kui 20%,“ märkis Laurits.