Tegemist on tavapärase maksude optimeerimise viisiga. Kuna dividende maksustatakse ainult 26,58protsendilise tulumaksuga, aga palga pealt peab maksma 33protsendilist sotsiaalmaksu ja töötuskindlustust, siis on ettevõtetes üsna levinud viis eelistada väiksemat tööjõumaksude kulu.

ERP Consulting tegeleb arvutialaste konsultatsioonidega. Osaühingu 2013. aasta aruandest selgus, et firmas töötas aasta jooksul keskmiselt üks töötaja. Tema palgakulu koos tööjõumaksudega oli 10 057 eurot ehk ühes kuus keskmiselt 838 eurot. Töötaja brutopalk oli keskmiselt 625 eurot ehk pangaarvele laekus sellele inimesele umbes 500 eurot.

Neis ettevõtetes, kus omanikud on sageli ka ainsad töötajad, on üsna tavaline, et sotsiaalmaksuga maksutatava palgana maksavad nad endale välja miinimumpalga või õige pisut suurema summa kuus - ravikindlustuse hoidmiseks -, aga ülejäänud kasum - kui seda muidugi tekib - tasutakse endale dividendidena. Ja nagu ennist öeldud, selle pealt võtab riik ainult tulumaksu.

Ärileht küsis ka maksuametist, kuidas nad majandusminister Urve Palo osalusega ettevõtte maksude optimeerimisse suhtuvad.

"Äriühingu omanikul on täielik õigus teenida passiivset omanikutulu (dividende). Kui omanik peaks osalema ka äriühingu aktiivses tegevuses, siis tuleb maksuhalduri hinnangul maksta isikule töötasu, juhatuse liikme tasu jmt, mis on maksustatud kõikide ettenähtud maksudega," ütles ameti avalike suhete juht Rainer Laurits.

Urve Palo kinnitas Ärilehele, et "on ERP Consultingus passiivne omanik. "Palgatulu olen teeninud seal, kus olen igapäevaselt töötanud," lisas ta.