Tegu oli ettevõtte ülemineku juhtumiga, lihtsamalt öeldes varade kantimisega, kus Braiconf võttis üle samas kohas tegutsenud ja sama X-Clubi pidanud osaühingu Kalfton.

Maksuamet tuvastas, et Braiconf võttis üle Kalftoni varad, mööbli, sisseseade, arvutisüsteemid, muusikakeskuse, laos olnud kaubajäägid (alkohol, maiustused). Enamik töötajaid tuli vanast firmast üle uude. Enamik tarnijaid (näiteks Prike, Saku, Tridens, Coca-Cola) jätkasid koostööd. Uues ja vanas firmas oli ka kattuv juhatuse liige – Tereza Mängel. Peale vaadates võikski öelda, et ei muutnud midagi, klubi töötas ikka edasi, ainult juriidiline isik oli selle taga muutunud ja jätnud võlad vanasse kehasse.

Nii Tallinna halduskohus kui ka Tallinna ringkonnakohus jäid vaidluses maksuameti poolele. Tanel Ermel, Põhja maksu- ja tollikeskuse sissenõudmise erimenetluse osakonna juhataja ütles, et nüüd pärast otsuse jõustumist nõuavad nad võlgu oleva maksusumma (ligi 2,3 miljonit krooni) sisse uuelt firmalt.

Kasvav trend

Ermeli sõnul on ettevõtete üleminek (jäetakse üks ettevõte võlgadega maha ja luuakse teine samas valdkonnas tegutsev asemele) kasvav trend, mis nõuab ametilt suurt tähelepanu. Samal ajal on ülemineku- ja vastutusmenetlus pea viimane ja ressursimahukam võimalus maksuvõlgu sisse nõuda. „Nii ettevõtte üleminekuni kui ka vastutusmenetluseni jõutakse siis, kui maksuvõlga ei ole võimalik sisse nõuda muul viisil,” lisas Ermel. „Näiteks ei ole võimalik nõuet rahuldada täite-, likvideerimis- või pankrotimenetluses, esitada tehingute tagasivõitmise hagi, arestida kolmandate isikute nõudeid.” Kokku on maksuhalduril selliseid raskemaid sissenõudmise juhtumeid menetluses ligi 140 kaasust summas 250 miljonit krooni.