Osanikust juhatuse liikmed või osanikust töötajad kipuvad töötasu asemel saama kas ainult dividendi või dividendi ja miinimumpalka, ütles maksuameti otseste ja kaudsete maksude talituse talitusejuhataja Tiina Normak, kirjutab Äripäev.

Eelmise aasta andmeid vaadates leidis maksuamet 702 ettevõtet, kus töötasu ei saanud keegi, aga dividende maksti 13 miljonit eurot. Ettevõtteid, kus juhatuse liikmed ja pereliikmetest töötajad said ainult miinimumpalka, oli 799 ning dividende maksid nad 15 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliamet (MTA) teatas, et on koostanud äriühingu osanikele abistava juhendmaterjali, mis aitaks eristada äriühingu osaniku, juhatuse liikme ja töötaja tasusid ning neid vastavalt maksustada. MTA soovib luua selgust, et kohelda ettevõtjaid maksukohustuse osas võrdselt ning hoida ära olukorrad, kus osanikud jätavad enda töise panuse eest töötasu või juhatuse liikme tasu maksmata ning võtavad töötasu asemel dividende.

Normaku sõnul on dividend igati seaduslik, kuid see ei tohi asendada töötasu. „Me ei anna ette ega fikseeri töötasu suurust, kuid rõhutame, et isik peaks saama turutingimustel töötasu, mitte tasustama tehtud tööd dividendina,“ selgitas ta.

Koostöös rahandusministeeriumi ja partneritega valminud juhend lähtub ringkonnakohtu antud suunistest. Kohtu hinnangul ei ole põhjendatud maksueeliste andmine ettevõtetele, kus osanikeks olevatele töötajatele makstakse palka summades, mis oluliselt jäävad alla sellise töö eest tööturul makstavale tasule.

MTA maksuauditi osakonna juhataja asetäitja Eilike Pruuli sõnul soovib amet tuua senisesse olukorda muutust läbi ettevõtjatega suhtlemise ja nõustamise, sarnaselt töösuhte varjamise probleemiga tegelemisele. „Esmalt soovime kontakteeruda tegutsevate ettevõtete osanikest juhatuse liikmete või osanikust töötajatega, kellele kuuluv äriühing maksab regulaarselt dividende, kuid töötasu ei maksa või maksab miinimumi ulatuses. Oleme teadlikud, et paljud ettevõtjad võivad selliselt tegutseda teadmatusest ning seetõttu aitame neil maksuarvestuse õigeks saada või saame meie ettevõtjalt piisavad selgitused, miks antud juhul on selliselt toimetamine põhjendatud,“ lisas Pruul.

Pruuli sõnul on ameti jaoks peamine, et ettevõte muudaks edaspidi oma maksukäitumist. „Meie eesmärk ei ole minna kontrollima minevikku, vaid tagada, et edaspidi lähtutaks töötasu, juhatuse liikme tasu ja dividendide maksustamisel nende tegelikust majanduslikust sisust,“ märkis ta.

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Paltsi sõnul on juhendi vajalikkusest räägitud juba pikalt. „Paljud esmapilgul lihtsad tunduvad asjad ei pruugi seda tegelikult olla. Seetõttu on tervitatav ka maksu- ja tolliameti lähenemine, kus inimestele antakse võimalus asja selgitada ja oma käitumist muuta, mitte ei hakata kohe karistama. Aga kui on vaja karistada, siis tuleb ka seda teha,“ selgitas Palts. Kindlasti ei tohiks juhend Paltsi sõnul jääda staatiliseks dokumendiks, vaid peab hakkama ajapikku näidetega täienema, sest reaalne elu on keerulisem ja kõikidele olukordadele juhendist kindlasti hetkel vastust ei pruugi leida.