Maksu- ja tolliamet (MTA) viis tänavu esimesel kuuel kuul läbi üle 7200 maksukontrolli ning määras juurdetasumisele kuuluvaid makse summas üle 330 miljoni krooni.

MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on suurimad rikkumised, mis kontrollimiste käigus ilmnesid, endiselt olnud seotud ettevõtete poolt fiktiivsete arvete kajastamisega maksuarvestuses.

Maksukontrollide tabavus on jätkuvalt kõrge ning ulatub 80 protsendini. Käibemaksupettuste vastases võitluses on maksuhaldur tuvastanud esimesel poolaastal kokku 263 juhtumit, mil isikud, kes soovisid saada käibemaksukohustuslaste registrisse, ei omanud selleks tegelikku ettevõtlust.

Ümbrikupalga vastases võitluses viis MTA esimesel poolaastal läbi ennetavaid tegevusi. Maksukontroll valis aasta alguses välja 1000 kõrge ümbrikupalga riskiga ettevõtet. Ettevõtetele saadeti märgukirjad, milles informeeriti neid töötajatele tehtud väljamaksete madalast konkurentsivõimest võrreldes piirkonna ja tegevusala keskmistega, mis võib viidata töötajatele mitteametlike väljamaksete tegemisele.

“Märgukirjade saatmise puhul on tegemist olulise meetmega maksu- ja tolliameti kontrolli tegevussuunas ning mitteametlike palkade maksmise tõkestamisel. Maksude maksmist parandas pärast teavitamist 46 protsenti kirjasaajatest,” selgitas Veermäe.

Järgnevatel kuudel jätkab maksuhaldur Veermäe sõnul planeeritud tegevustega. “Kuna suurimad rikkumised on seotud käibemaksupettustega, siis kindlasti paneme rõhku käibemaksupettuste ärahoidmisele, selleks on oluline arvevabrikute tegevuse tõkestamine ning nende kasutajate kontrollimine,” rääkis Veermäe.

Samuti on selle aasta teisel poolel suurema tähelepanu all nn ümbrikupalga maksjad - Veermäe sõnul on kontrollide arvu plaanis suurendada.