Mumbais elav perekond deklareeris 2 triljoni ruupia suuruse varanduse, mida on enam kui senise India esirikka Mukesh Ambanki 21 miljardi dollariline varandus. Indias kehtib amnestia deklareerimata tulude osas. Peaminister Narendra Modi koduosariigis teatas üks mees, et tema teenis illegaalselt 138,6 miljardit ruupiat.

„Uurimise järel selgus, et need inimesed on kahtlased tegelased, väga väikeste vahenditega ja deklaratsiooni on valesti kasutatud,“ teatas India valitsuse infobüroo. „Maksuamet alustas uurimist, et mis oli valemaksudeklaratsiooni esitamise põhjuseks.“

Septembris kuulutas India valitsus välja maksuamnestia, et võidelda musta rahaga, pakkudes maksudest kõrvalehoidjatele amnestia ühekordse 45 protsendise tasu tasudest oma deklareerimata sissetulekutelt. Kokku on deklareeritud 673,8 miljardit ruupiat illegaalset sissetulekut, kuid rahandusministeerium lükkas kaks juhtumit tagasi. Valitsus ei täpsustanud, miks ta pidas neid kahtlasteks, kuid analüütikute sõnul võivad osad inimesed tegeleda rahapesuga.

„See paistab rahapesu moodi ja see on õige, et maksuamet algatas uurimise,“ ütles Demokraatlike reformide assotsiatsiooni nimeline lobbigrupi koordinaator Anil Verma.

Mumba Sayedi perekond on kirjutanud oma aadressiks Mumbai kalli eeslinna, kuid vanem maksuameti käes olev informatsioon näitab, et nad elasid neljakesi hoopis Rajasthani osariigis Ajmeri linnas ning et aadressi on muudetud alles septembris.

Kahekorruseline maja Mumbais ei paista küll kuidagi India rikkaima perekonna kodu moodi. Sayedi perekonda ei ole kirjas 12 korteriomaniku nimekirjas.

India maksuametnikud küsitlesid Gujarati osariigist Ahmedabadist Mahesh Shahi. Ta ütles varem kohalikus keeles telekanalis esinedes, et tegemist ei ole tema rahaga, vaid ta mitmete poliitikute, bürokraatide ja ehitusfirmade omanike rahaga, mida ta tasu eest oma rahana deklareeris.

Nii Rajastani kui Gujarati elanikud on tuntud oma ettevõtlikkuse ja osariigid sularahal põhineva äri poolest ning mõlemad osariigid piirnevad ka Pakistaniga. India on süüdistanud juba kaua Pakistanis tegutsevaid terrorirühmitusi võltsitud ja smuugeldatud India raha kasutamises vägivalla mahitamiseks Indias.

Mitmed India kommentaatorid nimetasid kahe triljoni ruupia deklaratsiooni naeruväärseks.

„Vau! Kas see teenitud narkootikumide või teemantidega või on ta Dawood?“ twiitis Observer Research Foundationi asepresident Samir Saran viidates Pakistani peitunud India maffiabossile Dawood Ibrahimile.