Panama paberite skandaalis suurimateks kaotajateks muutuvad Bahama ja Caymani saarte kinnisvaraagendid, kirjutab MatketWatch.

Kuid on ka võitjad. Rikkad ei saa enam peita raha salaja imepisikestele saarekestele, kuid samas ei taha nad ka maksta tohutuid summasid maksudeks. Suurimad võitjad on madalate maksumääradega arenenud riigid – Iirimaa, Šveits ja Suurbritannia.

Ökonomist Gabriel Zucman kirjutas raamatus The Hidden Wealth of Nations ehk varjatud rikkus, et läinud aastal ulatus varjatud rahasumma 7,6 triljoni dollarini. See võib olla õige või mitte, kuna raske on arvutada raha, mis on varjatud.

Ekslik oleks arvata, et see raha liigub tagasi kodumaale. Tõenäoliselt liigub see maadesse, kus on suhteliselt madalad maksumäärad, mis on mõistlikult läbipaistvad ja kus valitseb seadus.

Mõnedes väikeriikides on jätkuvalt väga madalad ettevõtete tulumaksumäärad. Makedoonias on ettevõtete tulumaksumäär 10%. Montenegros on see alates 9 protsendist. Kuid vaevalt et inimesed julgevad sellistesse riikidesse suuri summasid paigutada. Tõenäoliselt eelistataks suuremaid ja tuntumaid kohti.

Hongkongis on tulumaksumäär 16,5%, kuid Hiina ei paista stabiilne ega ka turvaline. Iirimaal on olnud ettevõtete tulumaksumäär aastaid 12,5%. Kuigi Šveitsi pangasaladus on ammu ajalugu, on seal ettevõtete tulumaksumäär 18%, mis ei ole teab mis tappev.

Kõige huvitavamaks võib osutuda Suurbritannia, kus on tulumaksumäär 20%. See riik vähendab agressiivselt ettevõtete tulumaksumäära, mis peaks paari aasta pärast langema 17 protsendile. Londonis on olemas kõik, mida üks miljardär võib soovida.