Amet võrdles maksuriskianalüüsi käigus saadud näitajaid erinevate andmebaaside andmetega, selgitades välja füüsilised isikud, kes olid 2005. aastal tegelenud kinnisvara müügi- või vahendustegevusega, teatab maksu- ja tolliamet.

Kirja saanutelt ootab maksuhaldur klientidelt ühenduse võtmist kirjas viidatud kliendihalduriga või deklaratsiooni parandamist 12. veebruariks 2007. Pärast saadud info analüüsimist alustab amet kontrollitoiminguid, informeerides sealjuures ka avalikkust saadud tulemustest.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul oodatakse isikute kontakte maksuhalduriga, kuna arvestades tehingute suurt hulka ning erisusi on oluline välja selgitada, mis eesmärgul tehingud toimusid.

“Kirjade saatmise eesmärgiks on anda füüsilistele isikutele võimaluse viia ise füüsilise isiku tuludeklaratsioonil kajastatavad andmed kooskõlla maksuseadustega, suurendades seeläbi edaspidi laekumisi riigieelarvesse, ” ütles Veermäe.

2005. aastal toimus Eesti kinnisvaraturul ehitusmahu ning hinna hüppeline areng, mistõttu võttis maksuhaldur 2006. aastal vaatluse alla toimunud tehingud ning sellega seonduva maksukohustuse täitmise.

Sellest tulenevalt on maksuhalduri tähelepanu pälvinud isikud, kes on kinnisasja omanikuks olnud lühikest aega, soetades selle eelkõige edasimüügi eesmärgil, jättes sealjuures lähtuvalt tulumaksuseaduses sätestatule deklareerimata ja tasumata maksud.

Tulenevalt eeltoodust palub amet tähele panna, et isiku omandis olevast kinnisvara müügi- ja vahendustegevusest saadav kasu tuleb deklareerida füüsilise isiku tuludeklaratsioonis ning saadud kasult tasuda tulumaks. Broneeringute müügist saadud tulu maksustatakse samal põhimõttel, kui kinnisvarast saadud müügitulu.

Amet hindab, et keskmiselt on märgukirja saanud füüsiliste isikute kinnisvara müügi- ja vahendustegevusest jäänud deklareerimata 38 miljonit krooni. Rõhutame, et summa on hinnanguline, kuna iga juhtumit tuleb vaadelda eraldi