Hiljuti teatas töötukassa, et sai selle aasta esimesel poolaastal töötajatelt ja tööandjatelt kokku 308 miljonit krooni töötuskindlustusmakseid. Hüvitistena maksis töötukassa sama aja jooksul välja 75 miljonit krooni, lisaks 14 miljonit krooni sotsiaalmaksu. Selle aasta esimese poolaasta lõpuks oli töötukassa varade maht 2,67 miljardit krooni.

Aastatel 2003-2006 maksis töötukassa hüvitisi kokku umbes 613 miljoni krooni eest, millele lisandus sotsiaalmaks. Eelmise aasta eelarve järgi plaanis töötukassa maksta hüvitisi 195 miljonit krooni, kuid maksis tegelikult vaid 111 miljonit krooni.

Maksumaksjate liidu arvutuse järgi on töötukassasse kogunenud juba 24 aasta hüvitiste jagu raha. "Isegi kui kujutada ette, et kõik Eesti inimesed peaksid päevapealt korraga töötuks jääma, siis jaguks töötukassa rahast igale inimesele 4127 krooni," leiab liit.

Maksumaksjate liit on seisukohal, et maksumaksjate raha kogumine ja hoiustamine sellisel kujul tuleb lõpetada ning tööandjad ja töötajad tuleb vabastada töötuskindlustusmaksete tasumisest nii kauaks, kuni töötukassa varade maht väheneb 1-2 aasta hüvitiste mahu suuruseks.

Maksumaksjate liit on mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist.