Maksu- ja tolliameti tulude osakonna juhataja Triin Raaperi sõnul on maksuvõla vähenemine seotud nii isikute paranenud maksekäitumisega kui maksuhalduri operatiivse tegutsemisega.

„Käesoleval aastal tekkinud maksukohustused on täidetud 99,45% ulatuses, mis näitab nii maksumaksjate hoolsust oma maksukohustuste täitmisel kui ka mõju, mis on olnud ameti operatiivsel ja tulemuslikul reageerimisel maksuvõla tekkimisele,“ ütles Raaper.

„Tavapärasest suuremat maksuvõla vähenemist augustikuus on mõjutanud ka pankrotistunud ning sundlõpetatud juriidiliste isikute kustutamine äriregistrist.“

Käesolevast aastast on maksu- ja tolliameti erilise tähelepanu all korduvalt võlgu olevate äriühingute mahajätjad ning need isikud, kes küll tegutsevad, kuid jätavad süstemaatiliselt oma maksukohustused täitmata – 118 sellist isikut on saanud maksuhaldurilt pankrotihoiatuse.

Tihtipeale on ettevõtjad hoiatuse saamise järel oma käitumist parandanud ja maksuvõla tasunud. Selle tulemusel on laekunud riigieelarvesse ligikaudu 1,7 miljonit eurot ning mitmed hoiatuse saanud isikud on alustanud ka läbirääkimisi maksuvõla ajatamiseks.

Septembrikuu alguse seisuga on maksuvõlg ajatatud 1905 maksuvõlglasel, kellest lõviosa täidab maksegraafikut korrektselt.

Maksu- ja tolliamet on käesoleva aasta kaheksa kuu jooksul esitanud kohtusse 22 pankrotiavaldust, millest 20 on esitatud äriühingute ning kaks füüsiliste isikute pankroti välja kuulutamiseks. Näiteks esitas maksuhaldur pankrotiavalduse füüsilise isiku kohta, kes on seotud enam kui saja äriühinguga, millede maksuvõlg kokku on 3,6 miljonit eurot.