Kolm näidet, kuidas vanainimesed välismaal elu naudivad

Noorelt äri alustanud eestlased jõuavad praegu kuldsesse keskikka ja vanaduspõli seisab ees. Inglismaa kogemus näitab, et just nüüd võib anda oma elule uue hoo ja jume sõltumata rahvusest. Aastavanuse londonlasena olen siiralt üllatunud siinses tutvusringkonnas mitmete eakate inimeste, isegi üle 70-aastaste, aktiivsusest ja edukast äritegevusest. Tundub, et pensionile minekuga algab siin paljudele uus elu uute võimaluste ning soodustustega.

Hiljuti 77. sünnipäeva tähistanud Russell Miller otsustas äritegevust alustada kui suundus tavapärasest varem, 55-aastaselt, tööstusettevõttest pensionile. Oma ühe-mehe-firmas Comerford and Miller publitseerib ta raamatuid ja teeb koostööd ka väljaspool Inglismaad tegutsevate kirjastajatega. Töövisiite on ta teinud maailma eri paikadesse, millest kaugemad on Austraalia ja Uus-Meremaa. Russell reisib ja töötab edukalt iseseisvalt, kuigi mõni aasta pärast äri alustamist ta koguni invaliidistus. Miller loobus linnavalitsuse pakutud hooldajast, kuid kasutab vajadusel meeleldi pensionäridele ja invaliididele võimaldatud soodustusi Londonis: tasuta ühistransporti ning retseptiravimeid, samuti kommunaalmaksete kompensatsiooni.

Kuldse jume oma keskeale on andnud Iraagist pärit üle poole sajandi juristina töötanud 78-aastane Khalid Issa Taha, keda kutsutakse kodus Carloks. SabotaazŠis süüdistatuna mõistis Saddam Hussein ta 1981. aastal Iraagis vangi ning kandis surmamõistetute nimekirja. Carlo sõnul vabanes ta 3,5 aasta pärast tänu õe abiellumisele Husseini sõbraga. 1990. aastal muretses ta endale äriviisa ja uue passi ning suundus vaatamata lähenevale pensionieale juriidilist äri pidama Londonisse. Rahvusvahelise konsultandina ning firma Lawers Without Borders Ltd juhina on ta loenguid Iraagi ja rahu teemadel müünud eri maade juhtivatele süsteemidele, sealhulgas Pentagonile ja Inglise parlamendile. End heaks kirjanikuks pidav Khalid Taha kirjutab iga nädal kaks artiklit Bagdadis ja Londonis ilmuvale Iraagi ajalehele Azzaman. Väsimatu Carlo on ka rahusaadik rahvusvahelises organisatsioonis nimega Interreligious and International Federation for World Peace. Auväärne vanus ja pikaajaline juriidiline kogemus annavad ehedust Taha äritegevusele.

Eestis aastaid taksojuhina ja hiljem põllumajandusärimehena tegutsenud 65-aastane Valdur Kivi on veebruarist alates Londonis järgimas euroopalikult tegusa pensionäri elustiili. Temagi kasutab rõõmuga transpordisoodustust ja hoiab bussisõidu pealt iga nädal 11 naela kokku. Eestlaste töökust ja ausust kõrgel au sees hoides on Kivi hinnatud aednik mitmes inglise kodus. Juba pooleaastane Inglismaal elamine on andnud mehe elule uue kvaliteedi ning võimaldab paremini omandada tema jaoks uut võõrkeelt.