Maksuamet sattus eelmisel nädalal väga terava kriitikatulva alla, kui selgus, et MTA ametnikud on käinud kontrollimas avalikes kohtades pargitud juriidiliste isikute sõiduautode kasutamist. 

Mitmed advokaadid nentisid, et tegemist võib olla ebaseadusliku jälitustegevusega ja riigikogu liige, reformierakondlane Remo Holsmer ütles, et maksuametil võiks olla märksa olulisemaid asju, millega tegeleda - maksupettustega võitlemine ei peaks toimuma spordiklubi parklas.

„Ma olen võtnud seisukoha, et praegu me mitte mingeid kontrolltegevusi ei tee,“ kordas Helm tänasel majanduskuritegevuse konverentsil oma varem veidi pehmemas sõnastuses väljendatud mõtet. 

„Järgmistel kuudel kulgeb selle seaduse rakendamine seega vabatahtlikult. Ma ei näe põhjust, miks ma pean nende kontrollide pärast maksu- ja tolliameti mainet alla tõmbama,“ ütles MTA peadirektor.

„Minu inimesed on ka segaduses – neile antakse esimest korda kolme aasta jooksul korraldus seaduse rakendamise kontrollimiseks mitte midagi teha. Ma pean neil soovitama tegeleda teiste asjadega, nagu soovitas ka üks poliitik. See seadus on praegu täitmiseks vabatahtlikkuse alusel,“ teatas Helm.

Skandaali puhkemise järel eelmisel nädalal selgitas Helm, et maksu-ja tolliametil puudub võimalus valida, milliste maksuseaduste täitmist amet kontrollib ja milliste täitmine jääb vabatahtlikuks.

„Oleme viimasel kolmel aastal mitmelt korral pidanud selgitama, miks varem pole nõutud maksudega seotud seaduste täitmist. Nii oli see üle piiri veetava salakütusega, spordistipendiumidega, kallihinnaliste kasutatud autodega, kütusega ja mitmete muude teemadega. Või laseme ka autode käibemaksuseadusel minna esialgu mõned aastad omasoodu? Ja siis kunagi keegi võtab selle teema ette ja avastab, kui keeruline on olukorda muuta. Parem räägime siis kohe, seaduse teisel rakenduskuul enne kui vaatlustega jätkame selle autode ja käibemaksu deklareerimise ning kontrolli teema lõpuni selgeks koos rahandusministeeriumi, ettevõtjate ja vajadusel ka õiguskantsleriga,“ rääkis Helm päev pärast seda, kui Ärileht oli avaldanud kirja, mille MTA saatis ühele ettevõtte juhatuse liikmele, kelle firmaauto oli pargitud spordiklubi MyFitness parklasse.

„Olgu veel rõhutatud, et autode 100%-line ettevõtluseks deklareerimine on täiesti normaalne ja ettevõtted, kes seda on teinud tegelikkusest lähtuvalt, on õigesti oma makse deklareerinud. Ja me usaldame neid,“ lisas Helm.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liit teatas, et nende hinnangul ei peaks firmaautode jälitamise eest näppu viibutama mitte maksuameti, vaid rahandusministeeriumi ja riigikogu suunas.

"Ebakompetentse seadusmuudatuse, mis sunnib maksuametit võimalikule seadusrikkumisele, võttis rahandusministeeriumi ettepanekul vastu riigikogu," märkis liit.

AMTEL nentis, et äärmuslikke meetodeid sunnib maksu-ja tolliametit kasutama ilmselt asjaolu, et loodetud kümneid miljoneid, mida rahandusministeerium firmaautode käibemaksustamisega lootis riigikassasse kasseerida, ei paistagi laekumas. Seda ennustasid ette mitmed ettevõtlusorganisatsioonid, nende seas ka AMTEL.