Mis on maksu- ja tolliameti jaoks oluline 95. aastapäeval? Eelmisel aastal tegime valmis uue strateegia, mille üks nurgakive on, et peame midagi tõsist ette võtma varimajandusega. Loeme küll aastaid kokku saamata jäänud summasid, aga ülioluline on teada, kuidas need summad kätte saada.

Eelarve järgi tuleb sel aastal maksuraha üle ­5 miljardi euro. Maksudest saamata jäänud summa jääb 400-500 miljoni euro vahele. Piisavalt suur hulk raha, et kõik koos mõelda. Ka ettevõtted peavad mõtlema, kuidas olukorda muuta. Peame tegema koostööd kõigi osapooltega.

Viimane hea näide on autosektor. Aastaid oleme rääkinud autode Eestisse toomisest käibemaksuvabalt. Nüüd teeme koostööd maanteeameti ja AMTELiga ja kontrollime iga üksikut autot eraldi. Kolme nädalaga on olukord kardinaalselt muutunud. Oleme arvestanud, et laekumata jääb aastas 20 miljonit eurot makse. Sektori ettevõtete esindajad hindavad seda summat aga oluliselt suuremaks, pea 40 miljoni euro suuruseks. Pole reaalne eeldada, et maksu- ja tolliamet saab üksi varimajandusega hakkama.