"Need Lätti kolinud ettevõtted peaksid oma otsuse mõistlikkust veelkord hindama. Minu üleskutse – teen ettepaneku vahelduseks seda Läti maksuideed või „imet“ põhjalikumalt analüüsida ja avalikkuses lahata," ütles Helm.

SEB esitles täna Baltimaade varimajanduse ja ärikultuuri uuringut, kus Helmi kolleeg Lätist rääkis, et seal tõi selle „ime“ rakendamine kaasa suuremate ettevõtete tükeldamise väiksemateks.

"Ettevõtja soovi areneda ja kasvada ei tohiks maksupoliitikaga kahandada, nagu juhtus Lätis. Uute ettevõtete registreerimise maht Eestis on Balti riikides suurim," märkis maksuameti juht ja lisas, et kirjete arv äriregistris ei näita veel ettevõtlust.

"Minu ettepanek on, et võtame selle registreerimise näitajaga aasta kokkuvõtteid tehes pisut rahulikumalt. Olulisem registreerimistest on uute ettevõtete elujõud, eriti väikeste puhul," rõhutas ta.

Helm ütles Eesti riigil saamata jäävaid maksusummasid kommenteerides, et väikeste ettevõtete maksupanus ei ole ega saagi olla eesmärk omaette - neid tuleks hinnata pigem selle järgi, kui palju nad suudavad pakkuda tööd ja hoida inimesi eemal sotsiaaltoetustest.

Selle aasta aprillis, kui Läti "maksuime" Eesti meediasse jõudis, ütles Helm Äripäevale, et Läti madal maksumäär mikroettevõtetele on hea idee, mis ei sunni alustavaid ettevõtjaid ellujäämise nimel ninast verd välja võitlema. Helmi sõnul annab Läti maksuerisus mikroettevõtetele võimaluse ausat äri ajada. Helm rääkis, et ka Eesti ettevõtjad on andnud märku, et nende maksude tasumise jõud on piiri peal ja ellujäämise nimel on vaja tihti valikuid teha. Pahatihti on ellujäämise alternatiiv just maksudega nihverdamine, näiteks ümbrikupalkade maksmine.

„Lätis ei pea madalama maksukoormuse tõttu mikroettevõtted enam andma täie rauaga, vaid saavad maksta endale jõukohaseid makse,“ ütles Helm aprillis.

"See, et ma Läti maksuerisust väikeettevõtetele toetan, on ajakirjanduslik liialdus. Minu mõte Läti imet kommenteerides on, et ettevõtja tahab reeglina käituda seadusekuulekalt ning riigi ja ettevõtja mõlemapoolset huvi aktsepteerides on võimalik ja vajalik maksude maksmist lihtsustada. Väikeste ettevõtete maksuametiga suhtlemise koormust tasuks ümber vaadata ja seda uue e-maksuameti valguses," selgitas Helm nüüd oma mõtet.

Efekt võiks tema sõnul olla see, et tuhandete äriregistri kirjete asemel saame igal aastal sadu tugevaid väikeettevõtteid juurde, kellest omakorda kasvab välja suuremaid tegijaid.