Helm rääkis et eelmise aasta mais saatis MTA nii kultuuriministeeriumile kui ka rahandusministeeriumile kirja, milles osutas probleemile, mis ameti analüüsi kohaselt esineb sadades spordiklubides - paljud MTÜ-st spordiklubid maksavad maksuvabade stipendiumide nime all tegelikult töötasu.

MTA analüüsis 81 spordiühingut, kus 2011. aastal maksti stipendiume kokku 6 147 326 euro eest.

Helm märkis, et on eelmise aasta jooksul kohtunud näiteks  Eesti olümpiakomiteega ja jalgpalliliiduga ning kõik nad tunnistavad, et probleem on olemas, vaatamata sellele ei ole kümne kuu jooksul midagi olulist tehtud.

Maksuametil ei ole Helmi sõnul jõudu, et kõiki klubisid, mida on 1800, kontrollida, samuti pole maksuamet huvitatud üksikjuhtumite üle kohtus vaidlemisest.

MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe ütles eelmise aasta mais Ärilehele, et kui MTÜ-dena tegutsevate spordiklubide töötasude maksmine maksuvabade stipendiumide nime all ei lõpe, on MTA seadusest tulenevalt sunnitud spordiklubide suhtes alustama maksumenetlusi, mis võib viia klubide sulgemiseni.

Ka toona rõhutas Veermäe, et MTA ei ole sellisest stsenaariumist huvitatud. Toona ministeeriumidele saadetud kirja eesmärk oli juhtida tähelepanu, et asi vajab korrastamist. „Oluline on vaadata asja laiemalt, mitte üksnes maksustamise seisukohalt. Riigi jaoks on oluline, et lapsed on spordiga hõivatud ning treeneritele oleks tagatud sotsiaalsed garantiid“ ütles Veermäe.

Veermäe tunnistas eelmise aasta kevadel, on maksuamet oma kohustustest lähtuvalt ebamugavalt kahvlis – seaduse järgi peaks amet need MTÜ-d liistule tõmbama, terve mõistus aga tõrgub. „Küsimus vajab otsustamist poliitilisel tasandil. Meie huvi ei ole minna kohtusse ja hakata vaidlema, kas tegemist on stipendiumidega või ei ole. Me saame aru, et spordiklubidel on rahaga kitsas, aga me ei saa ka kultiveerida rehepaplust ja lasta neil stipendiume edasi maksta. Tegeleda tuleb probleemi põhjusega,“ selgitas Veermäe maksuameti seisukohta.

Täna rõhutas Helm taas, et süsteem tuleb korrastada valitsuse tasemel ja arvestada sellega ka 2015. aasta riigieelarves.

"Me tahaks näha, et üks süsteem hakkab korrastuma. Ja veel kord - mul on kahju sellest, kui selle korrastumise viimane tõuge peab olema maksuotsus konkreetsetele klubidele," ütles Helm.