Eksitav oli ameti hinnangul ka tootesarjale tehtud reklaam, mille edastamise on Maag Lihatööstus tänaseks lõpetanud.

Veterinaar- ja toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Tiiu Rand ütles Delfile, et märke "100% liha” esitamine viineri, sardelli ja keeduvorsti kohta esitatavas teabes on eksitav, sest tooted ei koosne sajaprotsendiliselt lihast.

Ehe toodete valmistamisel on kasutatud 100 grammi sealiha 100 grammi valmistoote kohta. Kuid lisaks toote valmistamiseks kasutatavale sealihale on lisatud veel teisi vajalikke koostisosi nagu soola, lõhna- ja maitseaineid ning lisaaineid - stabilisaatorit, happesuse regulaatorit, toiduvärvi ja säilitusainet.

"See tähendab, et valmistoote ehk vorsti, viineri, sardelli valmistamiseks kasutatavate koostisosade mass kokku on üle 100 protsendi ja toode ei koosne sajaprotsendiliselt lihast," selgitas Rand.

Piltlikult öeldes läheb “katlasse” ehk vorstikesta rohkem toorainet, kui valmiskujul vorstina välja tuleb. See tuleneb spetsialisti sõnul tootetehnoloogilisest protsessist – kuumtöötlusest – ja kasutatavatest vorstikestadest, mille tulemusena osa niiskusest saab eralduda.

Juhul, kui toidu kõigi koostisosade mass kokku ületab 100 protsenti valmistoote massist, tuleb Randi sõnul koostisosa protsendilise koguse asemel esitada 100 grammi valmistoote valmistamiseks kasutatud koostisosa kogus massiühikutes – 100g sealiha 100g valmistoote kohta.