"Ma ütlen välja siin teie ees selle tõe, et pensionisüsteemi on vaja reformida. Need numbrid, mis meile sellest esmasest analüüsist vastu vaatavad, on sellised, et meie pensionisüsteem ei ole pikaajaliselt jätkusuutlik ja selleks põhjuseks on eelkõige demograafilised probleemid," rääkis Tsahkna riigikogu ees.

"Ma toon teile mõned näited, et prognooside järgi, kui mitte midagi ei muutu, kui meil ei sünni rohkem lapsi, siis aastal 2060, mis pensionisüsteemi mõttes ei ole üldse väga pikk aeg, on meie rahvaarv langenud 1,31 miljonilt 1,1 miljonile. Mis puudutab tööealiste inimeste arvu, siis on see vähenenud selleks ajaks 32% ehk 256 000 inimese võrra," tutvustas ta olukorda.

Tsahkna möönis, et samal ajal suureneb pensioniealiste inimeste arv 106 000 inimese võrra ehk 41 protsenti. "Need numbrid vaatavad meile täna vastu ja vaatavad aastaid vastu, mis tähendab seda, et me peame tegema täna ja praegu, väga tõsise analüüsi oma pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse kohta ja meil peab olema julgust võtta vastu vajalikke otsuseid," jätkas ta.

Vastates EKRE saadiku Raivo Põldaru küsimusele teise pensionisamba ja selle valitsemistasudest leidis Tsahkna, et tuleb vaadata, kuidas, kui efektiivselt ja millise tootlusega tegelikult meie teise samba pensionifondid töötavad. "Samamoodi ka seda, mis on haldamiskulud sellega seoses. Tõepoolest, ajavahemikul aastal 2002—2015 oli reaalne pensionifondide keskmine tootlus 0,6 protsenti. See ei ole kindlasti rahuldav," lisas ta.