Kontserni Eesti esindus teatas, et alates 13. juunist kuni poe sulgemiseni tehtud tehingutele M&S-i kauba tagastamise tingimused enam ei kehti, kuid see ei mõjuta seadusejärgseid kliendiõiguseid,edastab ERR Uudised.

Marks & Spencer teatas mullu novembris, et alustab töötajatega läbirääkimisi seoses kavatsusega sulgeda Eestis kaks kauplust. Sulgemiskavatsus tugineb Marks & Spenceri kontserni kuuluva 466 rahvusvahelise kaupluse äritulemuste ja potentsiaali põhjalikule analüüsile.

Analüüsis võeti vaatluse alla kõigi välisturgude äritulemused, tulemuste põhjused ja turu potentsiaal. Tulemused näitavad, et Marks & Spenceri rahvusvaheline äri jaguneb kaheks: kontserni ainuomanduses olevad kauplused, mis on arvukatel turgudel kahjumis, ja frantsiisiärid, mis teenisid eelmisel aastal 87 miljonit naela kasumit.

2015. aastal olid kontsernile kuuluvad kauplused kümnel turul 171 miljoni naelase käibe juures 45 miljoni naelaga kahjumis, kusjuures mõnedel turgudel on äritegevus olnud kahjumis juba vähemalt viis aastat.

Analüüs tõi põhjustena välja mitmeid tegureid, sealhulgas kontserni omanduses oleva kauplusteportfelli killustatuse ja piisavate mastaapide puudumise, lisaks on nendel turgudel piiratud kasvuvõimalused tulevikuks.

Marks & Spencer esitas ettepaneku kümnel turul kõigi ettevõtte ainuomandis oleva 53 kaupluse sulgemiseks, sealhulgas kümme kauplust Hiinas, seitse Prantsusmaal, samuti kauplused Ungaris, Leedus, Poolas, Slovakkias, Rumeenias, Hollandis, Belgias ja Eestis.