AS Sareta juht Henno Liiv pidas bussigraafikute ümbertegemist keerukaks protseduuriks, kirjutab Meie Maa.

“See on ikka tükk vaatamist igal juhul ega ole niismaa lihtne. Oleneb muidugi, kui palju muuta tuleb,” ütles Liiv. Talle tundus uue praamigraafiku sisseseadmine Virtsu-Kuivastu liinil sundseisuna mitte ainult bussifirmade, vaid kõigi inimeste jaoks, kes praami kasutavad. “Me teeme oma graafiku ja te sõitke, kuidas tahate,” sõnas Henno Liiv Väinamere Liinide otsuse peale, mille kohaselt hakkavad praamid suvel väljuma iga 40 minuti ning talvel tunni ja 10 minuti tagant.

Liiv tunnistas, et bussifirmadel tuleb arvestada sellega, mida laevafirma dikteerib. “Aga mida me teha saame?” küsis Liiv. “Igatahes bussiliikluse lööb selline asi täiesti paigast. Ei ole ka välistatud, et mõned liinid jäävad hoopis ära,” lausus ta.

Ka AS Sebe nõukogu esimees ja kommertsliinide direktor Toivo Leht nimetas busside sõidugraafikute kohandamist tulevase praamigraafiku järgi sundsammuks. “Kui meid pannakse sunnitud seisu ette, et tulevad uued praamide väljumise ajad, siis peavad bussifirmad mandri ja saarte vahelised liinid ümber tegema,” ütles Leht. “Bussiliiklus on suhteliselt tihe. Eks see ole näha, kas kõigile (bussiettevõtetele – autor) praamiaegu üldse jagub. Kui bussiajad ringi tõsta, peab vaatama, ega need teiste bussiliinidega kokku ei lähe. Sellega on ette näha probleeme,” märkis Sebe nõukogu esimees. Ta lisas, et mandri ja saarte vaheliste bussiliinide ajad on välja töötatud nii, et arvestatud on ka ainult mandril ning ainult saartel kulgevaid bussiliine. “Mõni aeg võib minna hoopis teise firma bussiliini sisse,” pakkus Toivo Leht.

AS GoBus Saaremaa osakonna juht Margus Männik oli oma eelkõnelejatest praamigraafikute muutmise osas veidi optimistlikum. “Kindlasti lähevad mingid asjad paremaks. Iga uus asi on rahvale harjumiseks keeruline, aga küllap saab hakkama,” ütles Männik.

Saare maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Mika Männiku sõnul tuleb busside sõidugraafikuid kohendada ilmselt 10–20 minuti võrra ja pidas seda pigem kosmeetiliseks muudatuseks,” ütles Mika Männik.