Nii plaanivad kaks maailma suurimat energiafirmat, Royal Dutch Shell ja ConocoPhillips oma investeeringutekavas teha miljardite dollarite mahus kärpeid. Mitte ainult nemad, varem väljaöeldud mahud on lihtsalt olnud väiksemad.

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et globaalsete naftafirmade kapitalikulude kärbe on vältimatu, kui tahetakse finantsseisu hoida ning dividendimakseid kaitsta, sest ettevõtete rahavoog on senisest ahtam. Kärped omakorda on suurendanud edasise hinnatõusu ootusi, sest nafta pakkumise kasv aeglustub.

BP teatas, et koondab kulude kokkuhoiuks tugevast 3,500 töötajaga Põhjamere projektist 300 töökohta ning lisaks külmutab kogu ettevõttes töötajate palgad. Prantsusmaa Total oli juba kuu algusepoole teada andud, et plaanib tänavu kapitalikulusid kümnendiku võrra vähendada. Ja kuigi Shellilt ja Conocolt oodati sama suuna valimist suutsid need ettevõtted siiski oma plaanidega üllatada. Euroopa suurim energiafirma Shell teatas, et vähendab kapitalikulusid järgneva kahe aasta jooksul 15 miljardi dollari võrra ning tõdes, et kärped puudutavad 40 projekti, mis kas hilinevad või jäävad hoopis olemata. Tuleb tõdeda, et selle aasta kulutused jäävad Shellil siiski vaid veidi väiksemaks kui mullune 35 miljardit dollarit.

Suurim USA tootja Conoco teeb kapitalikuludes tänavu oluliselt suurema, 33-protsendilise kärpe. Tänavu plaanitakse kulutada 11,5 miljardit dollarit ehk 2 miljardi võrra vähem kui eelmisel kuul välja öeldi.

Turukapitalisatsioonilt USA neljas suurem naftatootja Occidental Petroleum plaanib samuti tänavusi kulutusi kolmandiku võrra vähendada.

Shelli juht Ben van Beurden toonitas siiski, et eelmise aasta teisel poolel toimunud naftahinna vabalangusele ei tohiks üle reageerida, sest aja jooksul nõudmine ning pakkumine tasakaalustuvad ning ka hind taastub.