Kas on olemas numbreid selle kohta kui palju käib välismaalt inimesi Eestis ravil ning kuidas need numbrid on viimase paari aasta jooksul muutunud ja kust riikidest peamiselt Eestisse tullakse?

Välispatsientide arv Medicine Estonia klastri liikmete juures näitab mõõdukat, kuid kindlat kasvu. Kui 2014. aasta teise poole külastuste mahud püsivad sama kõrgel, kui aasta esimesel poolel, on oodata 2014. aasta Medicine Estonia klastri liikmete kõrgeimat välispatsientide külastuste koguarvu viimase nelja aasta jooksul. Välispatsiente tuleb peamiselt Soomest ja Venemaalt, kuid samuti näiteks Lätist, Norrast, Rootsist ja Ukrainast.

Kas oleks võimalik ka täpsustada, et milliseid protseduure välismaalt tulevad patsiendid eelkõige Eestisse tegema?

Kõige enam tarbivad välispatsiendid klastri 18 erineva teenusepakkuja juures teenuseid onkoloogia, sünnitusabi, hambaravi, diagnostika, bariaatria, ortopeedia, neuroloogia, plastikakirurgia ja oftalmoloogia valdkonnast. Lisaks on üha populaarsemaks saamas Eestis erinevad tervisekontrolli paketid.

Mis põhjustel välismaalased Eestisse ennast ravima tulevad? Mis on Eesti eelised näiteks Soome ees? Kui suur on Eestis hinnavahe eelis?

Välispatsiendid hindavad siinsete teenuste kõrget kvaliteeti, kaasaegset tehnoloogiat ning interjööri, samuti väga head ja patsiendikeskset lähenemist ja hinna ning kvaliteedi head suhet. Hiljuti klastri initsiatiivil Soomes läbiviidud uuring näitas, et isegi kui soomlased on pisut ettevaatlikud Eesti meditsiini taseme ja personali keeleoskuse suhtes, muutub suhtumine selgelt peale isiklikku kokkupuudet Eesti arstidega – 85 protsenti soomlastest on Eestis saadud raviteenusega väga rahul ja soovitaks sõbralegi.

Mida saaks Eestis teha, et välismaalased siia rohkem ravima tuleksid ja mida see meile ja meie arstidele annab? Kas maksujõulised väliskliendid hindasid üles ei vii?

Meditsiiniteenuste eksport on üks lisavõimalus haiglatele teenida lisatulu ja mis peamine - pakkuda Eesti arstidele ja õdedele motivatsiooni töötada Eestis.

Sellest, et Eesti arstid ja õed töötavad kodus, on igaühel meist vaid võita. Lisaks kinnitavad uuringud, et meditsiiniteenuste eksport aitab tõsta teenuse kvaliteeti.

Eesti meditsiiniteenustel on potentsiaali nii Soome kui Venemaa turul tasub ära kasutada. Medicine Estonia klastri liikmed on valmis teenindama nii Eesti patsiente kui patsiente välisriikidest. Klaster on Eesti ravivõimaluste tutvustamiseks teinud lühikese aja jooksul väga suurt ja tulemuslikku tööd.

Kindlasti tuleb alustatuga jätkata ja Eestis pakutavaid ravivõimalusi piiri taga regulaarselt tutvustada. Teiste riikide kogemus näitab, et süstemaatiline pidev pingutus annab stabiilseid tulemusi viie kuni kümne aasta pärast. 

Medicine Estonia klastris on ühendanud jõud 24 meditsiiniteenustega seonduvat asutust: haiglad ja kliinikud, labori- ja erihoolekandeteenuse pakkujad, teadusarenduskeskus, ülikoolid ja klastrid. Klastri eesmärgiks on tutvustada Eesti meditsiini võimalusi välismaal.