Hispaania kinnisvaramulli lõhkemise järel raskustesse sattunud Hispaania ehitusfirma Sacyr Vallehermoso pidas sügisel läbirääkimisi selle üle, kas müüa 20protsendilise osalus rahvusvahelises naftaettevõttes Repsol YPF Venemaa päritolu naftakompaniile Lukoil.

Kuid pärast seda, kui Hispaania valitsuse liikmed väljendasid kahtlusi tehingu soovitavuse üle - tõsi küll, üsna hillitsetud väljendusi tarvitades -, on läbirääkimised soikunud.

Repsolil oli mullu kavas laiendada oma naftatootmist mitmel pool üle ilma, kuid nüüd on ettevõttel keeruline selleks raha leida, näitavad analüütikute hinnangud.

Repsol teatea möödunud neljapäeval, et ettevõtte neljanda kvartali kasum langes 11 protsendi võrra, 549 miljonile eurole (mullu samal ajal teenis ettevõte 616 miljonit eurot), kuna nafta hind on langenud. Tulemus ületas kõvasti finantsuudiste agentuuri Bloomberg küsitletud üheksa analüütiku ennustuste mediaani, mis oli 461 miljonit eurot.

Veerand Argentina üksust nutab taga oma saabumata kosilasi

"Kuigi tulemused on oodatust paremad, teeb muret olukorra kehvenemine Argentinas," kommenteeris Madridis tegutseva panga Fortis Bank SA energiaanalüütik Rafael Rico, kes soovitab Repsol YPFi aktsiaid osta.

1999. aastal võttis Repsol üle rohkem kui 80 protsenti Argentina energiafirma YPFi aktsiatest, ning tunamullu tõi tegevus Ladina-Ameerikas ettevõttele 19 protsenti kogukäibest. Novembris lükkas Repsol edasi kavandatud YPFi avaliku aktsiate avaliku emissiooni. Börsilt saadavat raha kavatses ettevõte tarvitada tegevuse laiendamiseks Liibüas, Brasiilias ja Mehhiko lahel.

JPMorgan Cazenove'i analüütiku Nitin Sharma sõnul ei pruugi Repsol YPF leida ostjat 25 protsendile YPFi aktsiatest, mis tal kavas müüa on, kirjutas Bloomberg. "Arvestades investorite vähenenud isu Argentina riski järele, pole meie hinnangul kuigi tõenäoline, et see võiks 2009. aastal teostuda," teatas Sharma oma klientidele.