Samuti jõustus varem karistamata Aleksandrile (31) ja Nikolaile (31) mõistetud kolmeaastane vangistus, millest kuus kuud peavad nad kohe reaalselt ära kandma ning ülejäänud karistus jäi neile tingimisi viieaastase katseajaga.

Ühtlasi jõustus juriidilise isikuna VFX Trading OÜ-le mõistetud rahaline karistus 10 000 eurot.

Lisaks jäi kannatanute tsiviilhagide tagamiseks aresti alla 163 000 euro väärtuses süüdistatavate vara.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi oli kuriteo peamine organiseerija Nikolai, kes värbas endale kaasosaliseks Aleksandri, kes Nikolai juhiste järgi otsis inimesi, kes on nõus asutama investeerimisteenust pakkuva äriühingu ja olema selle juhatuse liikmed.

Riigiprokurör Piret Paukštys selgitas, et eeluurimisel kogutud andmetel oli VFX Trading OÜ osa suuremast püramiidskeemi meenutanud skeemist, mis tegutses peamiselt Venemaal.

"Investoreid otsiti esmapilgul vägagi usaldusväärse moega internetilehekülgede kaudu, kus pakuti huvilistele võimalust paigutada oma raha investeerimisfondi VladimirFX," selgitas Paukštys.

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juhi Janek Maasiku sõnul oli investeerimisfondil olemas online-klienditeenindus ning sellest fondist räägiti internetis ja foorumites.

"Leidub ka inimesi, kes varem reaalselt VladimirFX fondi kaudu raha olid teeninud. Investorite raha lubati investeerida valuutaturule Forex, kusjuures lubati kuni 40 protsenti netotootlust iga kuu, sõltuvalt investeeringu suurusest," ütles Maasik.