Praegu kehtivate reeglite kohaselt peab tariifide vältimiseks igast autost vähemalt 62,5 protsenti olema valmistatud kas USAs, Kanadas või Mehhikos. Trump aga tahab, et see kerkiks 85 protsendini.

"Peame olema selle taseme osas realistid, muidu võime endale jalga tulistada," ütles minister Guajardo Mehhiko televisioonile. Samas tahab ta kompromisstaset, mitte täielikult Trumpile kapituleeruda.

Samal ajal sõdib Trump leppe üle Kanadaga. Nimelt oli novembris USA pool läbirääkimistel pehmelt öeldes üllatunud, kui kanadalased asusid neile samal, autode impordi teemal loengut pidama. USA tahab nimelt ka seda, et Kanadas-Mehhikos kokku pandud autod, mis pärast USAsse eksporditakse, sisaldaks teatud protsendi USAs endas tehtud osi. Vastasel juhul ähvardab Trumpi administratsioon autodele maksu peale panna, mis läheks vabakaubanduse mõttega täiesti vastuollu.

Kanada peaminister Justin Trudeau ajab nn "progressiivset" kaubanduspoliitikat, kus võtmesõnadeks looduskaitse ja soolise võrdõiguslikkuse küsimused. Liberaalina tahab Trudeau ka oma valijatele näidata, et suudab Trumpile vastu seista.

Trump on aastaid NAFTA vastu sõna võtnud.