Esitlusele tuleb vähemalt 20 ökoloogilist maketti erinevatest Eestimaa paikadest, mis on 150 noore inimese talvise õppe- ja loomeprotsessi tulemus, teatas Tartu Keskkonnahariduse Keskus.

Tartu Keskkonnahariduse Keskus koos Eestimaa Looduse Fondi ja Tartu Tamme Gümnaasiumiga kuulutas sügisel välja üle-eestilise koolituse ja konkursi "Meie oma ökomaja". Sihtrühmaks olid aktiivsed 7.-12. klassi õpilased, kes olid huvitatud ökoloogilisest ehitamisest ja keskkonnasõbralikust elustiilist.

Projekti peamine tegevus seisnes õpilasgruppide osalemises ökomajade kavandamise konkursil, st õppepäevi ja iseseisvat tööd kodus oma maketiga.
Selleks, et maketid vastaksid ehituslikult pärismajadele, korraldati huvilistele õppepäevi, mis toetasid "oma ökomaja" valmistamisega seotud iseseisvat tööd kodus. Õppepäevad toimusid 2006/2007. õppeaasta viiel koolivabal päeval.

Õppepäevadelt saadud teadmiste baasil projekteerisid võistkonnad oma kodukohta sobiva ökomaja ja valmistasid selle maketi. Õppepäevade raames toimusid loengud ja uute teadmiste läbiproovimine töötubades. Noortel oli võimalus valmistada ise ehitusmaterjale, harjutada maja konstruktsioonide püstitamist, katsetada taastuvenergia mudeleid ning erinevaid viimistlusega seotud töövõtteid.

Käesoleva projekti ajendiks oli ühiskonna suurenev huvi ja vajadus loodussäästliku tegutsemise ja uute ideede järele. Järjest enam räägitakse põhupallimajadest ning päikese- ja maaküttest. Kuidas tegelikult töötavad päikesepatarei ja tuulegeneraator? Mis on kohupiimavärv ja mis on selle eelised? Sellest ja muust põnevast said praktilisi teadmisi koolitustel osalejad.