Testis kummuli paiskunud A-klassi Mercedes ehitatakse ohutumaks

RAIVO MURDE

Saksamaa luksusautode tootja Daimler-Benz peatas kuni järgmise aasta veebruarini Mercedese väikeauto A-klassi müügi, et parandada auto teelpüsivust ekstreemolukordades.

Eesti turule pidi A-klassi Mercedes jõudma 15. detsembril, uue Mercedese Keskuse avamiseks. "Tehas pole meile veel teatanud, mis ajast me väikemercedest müüma saame hakata, kuid kindlasti ei juhtu see enne järgmist aastat," ütles Mercedes-Benzi maaletooja AS Silberauto avalike suhete juht üllar Born.

Tänaseks müüdud 2600 A-klassi Mercedest võtab tehas täiustuste tegemiseks tagasi ning annab seniks nende autode omanikele kasutada mõne muu Mercedese mudeli.

Tehas vahetab välja A-klassi mudelite senised kummid tugevama koostisega kummide vastu, lisab autole tavaliselt vaid luksusautodes kasutatava elektroonilise tasakaalustussüsteemi, parandab esi- ja tagasilla stabilatsiooni ning muudab auto raskuskeset.

Eelmisel kuul Rootsis läbi viidud katsesõitude ajal paiskus A-klassi Mercedes järsul pöördel kummuli ning üks reisija sai viga.

Tehas kinnitas, et auto vastab kõigile turvanõuetele, kuid tunnistas, et ekstreemolukordades võib autol olla mõningaid probleeme stabiilsusega.

Daimleri esimees Jürgen Schremppi kinnitas teisipäeval, et firma on probleemile leidnud lahenduse. Reedel teatas ka Saksamaa autoassotsiatsioon ADAC, et pärast täiustusi võib Mercedese väikeautot nüüd täiesti ohutuks pidada. ADAC-i teatel ei paiskunud uuendatud väikeauto uuel kontrollkatsel enam ümber. Testijate arvates on nüüd väike Mercedese sõiduomadused sama head kui näiteks uuel Volkswagen Golfil.

Esimesed A-klassi mudelid tulid Euroopa suuremates riikides müüki septembri algul. Pärast teadet, et väike Mercedes võib osutuda reisijatele ohtlikuks, loobusid umbes tuhatkond ostjat oma tellimusest.

Borni sõnul on Eestis A-klassile tehtud kümmekond tellimust ning siiani pole keegi oma soovist loobunud.

Daimler-Benzi teatel vähendab A-klassi ümberseadistamise kulud firma tegevuskasumit sel aastal ligi 100 miljoni marga võrra ja tuleval aastal 200 miljoni marga võrra. Praegu toodab tehas 200 A-klassi autot päevas, kuid veebruaris taastatakse normaalne tootmismaht 800 autot päevas.