„Haruldased projektid nagu Vilniuse moodsaim Balsiai kool on meie kõigi jaoks väga olulised,“ ütles Leedu Aasta Toote 2011 žürii esimees ja Leedu Töösturite Konföderatsiooni asepresident Juozas Magelinskas.

600 lapsega Balsiai kool on esimene edukalt lõpuleviidud avaliku ja erasektori koostöö pilootprojekt Leedus, mida Merko Statyba finantseeris ja mille eest ta hoolt kannab järgmise 25 aasta jooksul, ütles Merko Ehituse juhatuse liige Jaan Mäe. „Mille üle on veel eriliselt põhjust uhkust tunda, on asjaolu, et kõik see valmis vaid ühe aastaga,“ lisas ta.

Vilniuse linnapea Arturas Zuokase lubas, et edaspidi rajatakse Vilniuse koolimajad just selle projekti järgi. Skandinaaviapärase arhitektuurilise lahendusega Balsiai koolimaja on saanud vaatamisväärtuseks mitte ainult arhitektide, vaid ka teiste Vilniuse koolide õpilaste seas.

Koolis püüab pilku kahekorruseline raamatukogu, valgusküllased klassiruumid, rahvusvärvides põrandamustrid ning privaatsed sanitaarruumid õpetajate tubade läheduses. Suurem osa klassiruume on ühendatud abiruumidega, mitmetes klassiruumides on nutitahvlid ning keemia ja teiste täppisteaduste jaoks on ehitatud amfiteatri-kujulised auditooriumid, kus iga õpilase jaoks on eraldi pistiku ja veekraaniga töökoht.

Kooli aula on unikaalne kaheotstarbeline avatud ruum, mida saab söögisaalist lihtsasti etenduste ja ürituste jaoks ümber organiseerida. Majas on kaks ruumi tantsuõpinguteks, ühtlasi saab spordisaali muuta kaheks eraldi ruumis.

Kõikide õpilaste jaoks on majas isiklikud kapid. Kooli kõrval on suur jalgrattaparkla. Kool on elav ka pärast koolitundide lõppu – lapsed võtavad joonistustunde, käivad sportimas ja teatrit tegemas. Kõiki neid tegevusi saab teha kodu lähedal, mis on Balsiai piirkonna elanike jaoks äärmiselt oluline. Kooli arhitekt oli Sigitas Kuncevicius.