Eesti ehitusteenuse müügitulu vähenemist on kompenseerinud Läti ja Leedu müügitulu kasv ning aktiivne kinnisvaraarendus, mille müügitulu on kasvanud 9 kuuga 73 protsendi võrra ning mis annab veerandi kontserni müügitulust, selgub ettevõtte värskelt avaldatud majandustulemustest.

Merko Ehituse müügitulu oli kolmandas kvartalis 68,4 ning 9 kuuga 184,6 miljonit eurot, püsides eelmise aastaga samal tasemel, selgub ettevõtte värskelt avaldatud majandustulemustest. Kontserni puhaskasum oli kolmandas kvartalis 3,1 ning 9 kuuga 5,6 miljonit eurot, mis sisaldab dividendide väljamaksega kaasnenud täiendavat tulumaksukulu.

„Oleme tänavusel keerulisel aastal suutnud hoida müügitulu eelmise aastaga võrreldaval tasemel, mis ei ole olnud lihtne, arvestades olukorda Balti ehitusturul ja meie ehituslepingute portfelli suhteliselt nõrka seisu aasta alguses," ütles AS-i Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

Oodatult on vähenenud Eesti ehitusteenuse maht, kus insenerehituse valdkonnas on riigi tellimused kahanenud ning üldehituse segmendis ollakse hinnakonkurssidel liigseid riske üritanud vältida. "Kontserni jaoks on sel aastal aidanud müügitulu tasakaalustada kasv Lätis ja Leedus ning aktiivsem kinnisvaraarendus kõikides Balti riikides," lisas Trink.

Lepingute mahuga ei olda rahul

Kuigi kontserni uute lepingute portfell on eelmise aasta 9 kuuga võrreldes kasvanud, ei saa Andres Trinki sõnul selle mahuga rahul olla. „Kuna avalik sektor tellib viimasel ajal vähe ja vaid üksikud hanked on suuremahulised, siis käib neil hangetel tugev hinnasõda. Hea meel on selle üle, et eratellijatel on siiski jätkunud investeerimisjulgust ja mitmed eratellijad on meid usaldanud – täna on portfellis enamik uutest lepingutest sõlmitud just eratellijatega," selgitas Trink.

Kuna aga turg on väike ja palju hooneid on juba valmis ehitatud, siis tuleb Tringi sõnul ka siin kasvupiir ühel hetkel ette. Üheksa kuu jooksul on kontsern sõlminud uusi lepinguid mahus 152,2 miljonit eurot. Septembri lõpu seisuga oli kontserni teostamata tööde jääk 193,6 miljonit eurot.

Trink prognoosib, et 2016. aasta tuleb kindlasti jätkuvalt keeruline, eriti kuna EL-i kaasrahastusega projektide käivitumine on nihkunud oodatust kaugemale ja majanduskasv Balti riikides püsib vaid paari protsendipunkti juures.

"Lätis oleme lõpetanud mitme suuremahulise objekti ehitustööd, ent käesoleval aastal pole meil õnnestunud samas mahus uusi lepinguid sõlmida, mis võib mõjutada sealset järgmise aasta ehitustööde mahtu. Kontserni tulemusi mõjutavad oluliselt ka arengud Baltikumi korteriturul, kus seni on olnud meie jaoks positiivsed arengud, ehkki viimase kolme aasta kiire kasv on hakanud stabiliseeruma," märkis Trink.

Arendusprojektid plaanipäraselt

Kinnisvaraarendusprojektid on käivitunud plaanipäraselt ning kuigi Tallinna ja Vilniuse korteriturg on hakanud stabiliseeruma, on ostjatel ettevõte kinnitusel jätkuvalt huvi nende orterite ostmise vastu. Eesmärgiga hoida ja tugevdada oma pikaajalist turupositsiooni on ettevõte soetanud ka uusi kinnistuid, millest suurim on Vilniuse kesklinnas asuv ligi 1,3 hektari suurune Rinktinese arendusala, kuhu saab rajada enam kui 300 korterit.

Üheksa kuuga on kontsern investeerinud korterite ehitusse 30,1 miljonit ning erinevate kinnistute soetamisse 11,7 miljonit eurot. Kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulude osakaal on kasvanud 9 kuuga ligi 25 protsendini kontserni kogutuludest.

Kontsern müüs Baltikumis 9 kuuga 248 korterit kogumaksumusega 42,6 mln eurot ning kolmandas kvartalis 80 korterit kogumaksumusega 10,9 miljonit eurot (summad käibemaksuta).

Kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulud on kasvanud 9 kuuga 72,7% võrra. Ettevõte on tänavu käivitanud Baltikumis kokku 386 korteri ehituse , sealhulgas kortermajad Tallinna südalinnas Tartu mnt 52, Kristiine linnaosas Sõpruse pst 33, Kalamajas Jahu tn 1a, Paepargi Perepargis, Tartu vallas Kaupmehe tänaval ning Vilniuse südalinnas Krokuvos 73.

Suuremate objektidena olid kolmandas kvartalis Eestis töös näiteks Hilton Tallinn Park hotell, Põhja-Eesti regionaalhaigla Mustamäe korpuste rekonstrueerimine, Tallinna trammiliini nr 4 taristu projekteerimine ja rekonstrueerimine ning Öpiku Ärihoone projekteerimis- ja ehitustööd.