„Meie prognoosi järgi jõuab 6-kuuline Euribor praeguselt 0,44%-lt aasta pärast ligikaudu 0,6%-ni. Kusjuures me oleme seda prognoosi veidi allapoole korrigeerinud. Ka ülejärgmisel aastal peaks Euribor jääma alla 1%. Euribori kiiremat kasvu pidurdab praegu ühest küljest euroala jätkuvalt languses laenamine ettevõtetele, teisest küljest aga ka väga madal inflatsioon, mis hoiab Euroopa Keskpanga (EKP) baasintressimäära madalana," ütles Mertsina.

„Praeguseks paistab olevat konsensuslik ootus, et sel nädalal langetab Euroopa Keskpank (EKP) oma baasintressimäära 0,25 protsendilt 0,1 protsendile. Meie hinnangul tõstab EKP oma baasintressimäära tagasi 0,25%-le alles järgmise aasta teisel poolel. Euribor võib küll EKP baasintressimäärast erineda, kuid siiamaani ei ole vahe olnud suurem, kui veidi üle 1 protsendipunkti (1 kuu keskmisena)," lisas ta.

Mertsina sõnul on Euribori põhi ilmselt möödas, kuid madal intressikeskkond jääb püsima veel pikemaks ajaks. „Eraisikute laenukoormust ei tohiks see oluliselt suurendada. Samuti tuleks arvestada ka sellega, et nii sellel kui järgmisel aastal on palga reaalkasv üsna tugev. Järgmisel aastal see küll aeglustub," rääkis Mertsina.