Eesti Näitused ostis Expoprojektilt ära messide Rebuilding, Ilumaailm, Medifar, Security, Instrutec ja Cleanest kaubamärgi.

Eesti Näituste ja Expoprojekti vahel sõlmitud lepingu kohaselt korraldab Expoprojekt viimase messina oma nime all 7.-10. maini Tallinna ja Kalevi spordihallis toimuva rahvusvahelise ehitusmessi Rebuilding. Edaspidi ühineb see mess Eesti Näituste korraldatud samateemalise messiga "Eesti ehitab".

Eesti Näituste arendusdirektori Siim Loogna hinnangul peaks kahe Eesti messituru liidri jõudude ühendamine kasuks tulema nii messidel osalejaile kui ka külastajaile.

Messide koondamine ühe firma alla vähendab samateemalisi messe. ühtlasi peaks see Loogma hinnangul korrastama Eesti messiturgu ja stabiliseerima hindu, sest üks vahendaja jääb eksponentidel vähemaks. "Praegu oleme Baltikumi suurim messikeskus, kuid lätlased on järele tulemas," tõi ta veel ühe põhjenduse ühinemise kasulikkuse kohta.

Eesti Näitustel olid peaaegu kõigile Expoprojekti messidele alternatiivid olemas. Kui Expoprojektil oli mess nimetusega Ilumaailm, siis Eesti Näitustel kandis samateemaline näitus nime "Ilu sõnum". Nende asemel tuleb septembris tõenäoliselt üks ühine mess.

Puhastusmess Cleanest sulab kokku Eesti Näituste messiga "Keskkond" ja "Jäätmekäitlus". Meditsiinimess "Medifar", turvamess "Security" ja tööriistamess "Instrutec" jätkavad oma nime all.

Eesti Näitused kavatseb peale olemasolevate käivitada ka uusi messiprojekte.

Kaubamärkide ostmine ei tähenda Loogma sõnul nende taga olnud inimeste omandamist. Mai esimestel päevadel peab Eesti Näitused Expoprojekti töötajatega läbirääkimisi ja sõlmib nendega uued töölepingud. Projektijuhid ja nende abilised leiavad ka edaspidi messide korraldamisel rakendust, lubas Loogma.

Expoprojekti näol on tegemist endise Eesti Näituste marketingiosakonnaga, mis iseseisvus riigile kuulunud näitustekompleksi erastamise käigus. Expoprojekt tegeles messide korraldamisega, rentides ruume ja ostes teenuseid Eesti Näitustelt.

Selle aasta kasumiks on Eesti Näitused prognoosinud 43-46 miljonit krooni, sellest puhaskasumiks 13-15 miljonit. Esimese kavartali puhaskasum oli 5,2 miljonit ja sellega ollakse graafikus.

SIRJE NIITRA