Uurimise aluseks on UPM Kymmene ülestunnistus, mis firmale endale annab ELi konkurentsiseaduse järgi karistusest vabastuse.

Teisipäeva hommikul tegid ELi ning mitme liikmesriigi kohalikud konkurentsiametnikud üllatusreidi Soomes UPM Kymmene, Ahlstromi ja M-reali kontoritesse ning kohaliku konkurentsiameti algatusel ka Stora Enso ja Metsaliitto kontoritesse. Stora Enso kinnitusel toimusid reidid ka firma Stockholmi, Londoni ja Düsseldorfi kontoritesse. Sama kahtluse tõttu külastasid kohalikud konkurentiametnikud Norra firma Norske Skog kontorit Oslos.

EL koordineerib tegevust USA ja Kanada konkurentsiametnikega ning agentuuri Bloomberg andmeil toimusid reidid ka Stora Enso Põhja-Ameerika kontoris ning USA suurima paberitootja International Paper juures.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja sõnul on eesmärk otsida kinnitust paberitootjate võimalikule kartellikoostööle ning tõendeid hinnakokkulepetest ja turu jagamisest. Kahtluste järgi on paberitootjad üritanud hindu tõsta, mis 2001. aastast on langenud peaaegu kolmandiku, kui trükimeedia reklaamituru kokku kuivades mahte kärpis. Negatiivselt on mõjunud ka USA dollari järsk odavnemine euro suhtes.