SBABi tegevus algas 1985. aastal ja seda mitte pangana. Panga tekkepõhjuseks oli see, et riik ei soovinud enam riigieelarvest eluasemelaene anda. Seda hakkas tegema SBAB.

1986. aastal muutus Rootsi hüpoteekvõlakirjade turg vabaks ning SBAB hakkas nii enda poolt väljaantud eluasemelaene kui ka turult koku ostetud eluasemelaene kokku koondama, võlakirjade vormi pakendama ja müüma. 1989. aastal võttis SBAB üle Rootsi valitsuse poolt väljaantud eluasemelaenudega tegelemise. 1998. aastal said eraisikust kliendid hakata laenuavaldusi veebilehel täitma, millest sai üsna pea SBAB peamine panganduskanal.

SBAB moodustas partnerlused Ikanobankeni ja Rimi omaniku laenuharu ICA bankeniga.

2007. aastal hakkas SBAB pakkuma eraisikutest klientidele säästutooteid. Seejärel hakati ka korporatiivklientidelt hoiuseid võtma. 2009. esitati avaldus pangalitsentsi saamiseks, mille 2010. aastal Rootsi finantsinspektsioon ka rahuldas.

Mis teenuseid SBAB pakub?

Pank pakub eluasemelaene ja rendikorterite ostmiseks laene ning suvilalaene, kusjuures laenu saab võtta ujuva intressiga kui ka kuni 10 aastaks fikseeritult. 10-aastaks fikseeritud intressiga laenuintress oli Rootsi kroonides 2,89 protsenti ja ujuvintressiga (3 kuu kaupa fikseerides 1,64 protsenti). Ka antakse eluaseme ostmiseks omafinantseerimise laenu intressiga kaks protsenti. Pakutakse ka laenu ja kinnisvaraga seotud kindlustustooteid.

SBAB seletab oma kodulehel, et erinevalt suurpankadest maksavad nad arvelduskonto jäägile korraliku intressi. Selleks on 0,6 protsenti aastas ja kui SBAB-st on võetud eluasemelaen, siis 0,65 protsenti. Intressi arvestatakse juba alates esimesest kontol olevast Rootsi kroonist.

Kuidas pangal läheb?

Panga omakapitali tootlus oli läinud aasta üheksal kuul 12,1 protsenti. SBAB laenuportfelli maht oli 358 miljardit Rootsi krooni ehk 34 miljardit eurot. See pank on kääbuspank Rootsi suurpankade kõrval. Klientide hoiuseid oli SBABs 120,5 miljardit Rootsi krooni. Rahastamisaugu võtab pank täis võlakirju välja lastes. Panga üheksa kuu kasum oli 1,665 miljardit Rootsi krooni ehk 160 miljonit eurot. Panga turuosa eluasemelaenude turul on kaheksa protsenti ja tarbijalaenude osas 0,9 protsenti. Ettevõtete laenudes on SBAB turuosa 11,5 protsendi kandis ja korteriühistute laenudes alla kümne protsendi.