Tütarfirmadest käib jutt maailma suuruselt teisest alumiinimumitootjast UC Rusal ning Venemaa ühest suurimast hüdroelektrijaamade omanikust Evrosibenergo.

Deripaska enda suhtes jäävad sanktsioonid endiselt kehtima. Kuid OFACiga sõlmitud kokkuleppe tingimused on sellised, et vaevalt saab Deripaskat varsti enam nende firmade omanikuks nimetada. Nagu teatab OFAC, lubab tehing nende kolme ettevõtte vahelised sidemed purustada ja need „Kremli insaideri kontrollivast mõjust vabastada“.

Eelmise aasta lõpu seisuga kuulus Deripaskale firmast En+ 66,08%, tema abikaasa Polinale 5,8% ning ämmale Valentina Jumaševale 1,75%.

Ettevõtte USA sanktsioonide alt vabastamiseks peab Deripaska vähendama oma osaluse 44,95 protsendini. Aga see pole veel kõik. OFAC sanktsioneeris ka juba eelmisel aastal välja kuulutatud Glencore’ile kuuluva 8,75% UC Rusali osaluse En+ osaluse vastu vahetamise. Mis paketist jutt käib ei ole Vedomosti sõnul tegelikult teada. Aasta tagasi räägiti 10-12%. Nii usub väljaanne, et Deripaska osalus väheneb umbes 40%ni. Mingi osa aktsiatest annab Deripaska ka heategevuslikku fondi.

Igatahes OFACiga sõlmitud kokkuleppe kohaselt saab Deripaska hääletada vaid 35% osalusega. Oma osalust suurendada miljardär ei tohi. Samuti ei ole tal juurdepääsu aktsiate eest saadud rahale.
Deripaska ei saa ka En+ makstavaid dividende ega tohi osaleda firma juhtimises.
Tema ning ka perekonna hääleõigus läheb USA esindajale.
Ehk siis kokkuvõttes, aktsiad jäävad küll Venemaale, aga hääleõigus läheb USAsse.

Miks Deripaskal üldse sellist tehingut vaja oli?
Vedomosti hinnangul oleks alternatiiv olnud veel hullem: UC Rusali faktiline sulgemine. Sest sanktsioonide kehtestamine sulgeb juurdepääsu välisturgudele, kuhu aga läheb ettevõtte toodangust 80%.