„Palja rinnaga Putin ei ole vägev juht: ta on alasti kuningas,“ ütles kunagine Venemaa rikkaim mees Hodorkovski Reutersi vahendusel.

Hodorkovski kutsus läänt üles looma Putini ajastu lõppu oodates sidemeid opositsioonirühmitustega.

„Homme, kui režiim muutub, peate te looma suhte ja teil on väga vähe aega,“ ütles Hodorkovski.

Hodorkovski sõnul läheneb Putini võim loojangule, kuid tema 1999. aastal alanud valitsemise finaal võib kesta pikalt ning olla valulik ja ohtlik nii läänele kui ka Venemaale.

„Venemaa peab seisma pikalt agoonias haige imperaatori voodi ääres. See on valulik elanikkonnale ja ohtlik läänele,“ ütles Hodorkovski.

Hodorkovski usub enese sõnul, et Ukraina konflikt eskaleerub veelgi, sest Putini eesmärk on palju laiem.

„Putin ei vaja Donbassi. Ta tahab määrata maailma saatust läbirääkimistel USA presidendiga,“ ütles Hodorkovski. „Putin unistab tehingust Ühendriikidega uue maailmakorra kohta, kui maailm on jagatud mõjutsoonideks. Kui ei tohi sekkuda kellegi teise tsoonis. Rääkimata sisepoliitikast.“

Endine miljardär keeldus avaldamast oma varade suurust, kui temalt küsiti, kui palju raha võiks ta investeerida praegu väga killustatud Vene opositsiooni.

Ta ütles, et ei soovi mingit riigiametit, kui võim peaks Venemaal muutuma, kuid ta soovib kindlustada, et opositsioon muudaks riiki nii, et seal oleksid vabad valimised ja majandus.

„See ei loe, kas see juhtub homme või kümne aasta pärast. Kuigi me kõik loodame veel elus olla, kui see juhtub,“ ütles Hodorkovski.