Et olukorda lahendada, lisatakse laenulepingutesse klauslid, mis paneks laenuintressile põranda, mis tähendab, et kui baasintressimäär on negatiivne, siis loetakse laenulepingus baasintressimäära väärtuseks null protsenti.

Võlakirjade emitendid Volkswagenist kuni Rabobankini on lisanud tehingudokumentidesse klausli, et kreeditorid ei pea maksma intressi, kui intressimäär langeb alla nulli. Euro rahaturuintressimääradega (Euribor, Euro Libor) on seotud on European Money Markets Institute’i andmetel 165 triljoni euro väärtuses (nominaali põhiselt) ettevõtete laene, võlakirju, tagatisega väärtpabereid ja börsil kaubeldavaid tuletisinstrumente.

Euroopa Keskpanga pretsedenditud majanduse elavdamise meetmed on pööranud krediiditurud pea peale ja tekitanud investorites palju segadust. Kuigi Banco Popular Espanoli võlakirjaomanikel ei palutud aprillis maksta laenu võtjale intressi, plaanib Nordea Bank nõuda investoritelt intressi sisse mõnedelt uutelt hüpoteekvõlakirjadelt, kui intressimäär muutub negatiivseks.

„Kontseptsioon, mille kohaselt investor maksab, mitte ei saa intressi on pretsedenditu ja ebaloogiline,“ ütles Brandwine Global Investment Managementi rahajuht Tracy CHen Bloombergile. „Investorid tahavad teada, kas nemad peavad leidma raha, et maksta laenuvõtjale.“

Volkswagen on müünud 19 aastat autoliisinguga tagatud võlakirju. Aprillis lisas ettevõte esmakordselt negatiivse intressi välistamise klausli. See tähendab, et võlakirjade omanikud ei pea maksma võlakirjade emiteerijale intressi.

Euribor langes esmakordselt tänavu alla nulli. Aprilis käib kolme kuu Euribor miinus 0,013 protsendil ja ühe kuu Euribor -0,054 protsendil.

„Me tahame, et investorid tunneksid end mugavalt,“ ütles Volkswageni finantsteenuste väärtpaberiemissioonide juht Stefan Rolf. „Seetõttu lisasime esmakordselt klausli, mis ütleb selgelt, et me ei palu mitte kunagi investoritelt meile intressi maksmist.“

Euroopa suuruselt teisel tagatisega võlakirjade turul Taanis ei pruugi investorid olla kaitstud.

Nordea pank teatas läinud nädalal, et uute ujuvintressimääraga hüpoteekvõlakirjade ostjad peavad maksma intressi, kui intressimäär läheb alla nulli. Danske Banki hüpoteeklaenude üksus teatas, et kunagi lähevad ka nemad sama teed. Nordea teatas, et enne 19. maid emiteeritud võlakirjad on kaitstud nullintressimäära põrandaga.

Taani rahaturu kuue kuu intressimäär käis esmakordselt veebruaris miinuspoolel, kuid pöördus märtsis taas positiivseks.

Rabobank lisas sarnased klauslid Hollandi neljale hüpoteekvõlakirjaemissioonile.

„Seniste tehingute dokumendid ei ole selged, mis juhtub intressimaksetega, kui intressimäär on negatiivne,“ ütles Rabobanki väärtpaberistamise üksuse juht Mirjam Bos. „Saime investoritelt selle kohta küsimusi.“