Peamiselt saab välja tuua kaks põhjust – valikuvabadus ning arhitektuursest lahendusest tulenevad keelud. Paljudel uutel majadel on rõdud, mida saab sulgeda siinide abil liikuvate klaaspindadega.


„Korteriomanikel ei ole õigust rõdusid kinni ehitada suvalisel viisil, vaid seda võib teha üksnes ehitusloa alusel, mille väljastab vastava kohaliku omavalitsuse juures olev ametnik,” selgitab RE/MAX Professionalsi maakler Raimond Irjas.  „Rõdude kinniehitamine on ehitise piirdekonstruktsioonide muutmine. Seaduse kohaselt peab ehitamine toimuma vastavalt ehitusprojektile ja ehitusloa alusel.”


Uus Maa Kinnisvarabüroo kesklinna eluruumide atesteeritud konsultandi Marge Ambose sõnul peab kõike tegema üheskoos. „Rõdude kinniehitamine pole keelatud. Korteriühistul tuleb majaelanikega kokkuleppele jõuda, tellida ehituse projekt, kinnitada see kohalikus omavalitsuses, leida kvaliteetsed materjalid ja ehitajad.” Ning mis peamine – kõik peab välja nägema kena ja arhitektuuriga sobiv ning isetegevust tuleks vältida.


Niisugust ühist rõdude või lodžade sulgemist on aga märgata mitmete vanemate paneelmajade puhul. Sellises olukorras on eelnevad rajatised likvideeritud ning konsensuse alusel suletud kõik „välised” korteripinnad.